© Katrijn van giel

Commissariaat voor de Vluchtelingen zal onderzoek naar gefolterde Soedanezen voeren

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen zal worden gevraagd onderzoek te voeren naar de verhalen over transmigranten die na hun repatriëring naar Soedan vanuit ons land zouden zijn gefolterd.

Dat heeft premier Charles Michel vrijdag aangekondigd. De premier zei akte te hebben genomen van de excuses van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Dat hij ze heeft aanvaard, vermeldde de eerste minister er niet bij.

Veel aandacht van de verzamelde persmeute ging na de ministerraad naar het incident tussen de premier en Francken over de repatriëring van Soedanezen. Die in intussen opgeschort tot wanneer het onderzoek naar de mogelijke folteringen is afgerond. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal het CGVS nu vragen dat onderzoek te starten en samen te werken met Europa en de Verenigde Naties.

De staatssecretaris had eerst verklaard dat er tot eind januari sowieso geen vluchten gepland waren. Uiteindelijk bleek dat wel het geval - op 13 januari - “maar daar was ik niet van op de hoogte”, aldus Francken. Wat zijn verontschuldigingen bij de premier betreft, gaf hij toe dat zeggen dat het voorstel van de eerste minister absurd was, “niet zo verstandig was”.

Geen vrijhaven

Voor de N-VA’er blijft het belangrijk te benadrukken dat ons land “geen vrijhaven” is voor Soedanezen. “Veel andere landen blijven terugsturen. We moeten dat Europees bekijken. Het lijkt me niet zo verstandig te zeggen dat België geen terugkeer meer organiseert”. Daarbij voert Francken aan dat de situatie aan Brussel-Noord escaleert, waarbij er de voorbije dagen honderden migranten zijn toegestroomd, ook Soedanezen.

Hij benadrukt wel dat Soedanezen terugsturen indien het onderzoek aantoont dat er folteringen zouden hebben plaatsgevonden, geen optie is. Al waren er ook in Engeland en Nederland gelijkaardige geruchten en die bleken niet te kloppen, merkte Francken op. “We zullen zien wat het onderzoek geeft”. Als het onderzoek toont dat er geen problemen waren, moeten er met andere woorden terug repatriëringen kunnen gebeuren. In het andere geval dus niet.

In zijn omgeving wordt ook benadrukt dat de Dienst Vreemdelingenzaken een contract had met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een agentschap van de VN dat het reïntegratieproject (het Erin-programma) van teruggestuurde Soedanezen ter plaatse uitvoert. De betrokken Soedanezen hebben volgens zijn kabinet allen informatie meegekregen over met wie ze contact konden opnemen. Maar van de negen heeft er blijkbaar slechts één dat gedaan.