© BELGA

Marc Coucke: "KV Oostende blijft club van mijn hart. En een nieuw stadion? Elke club heeft zijn eigen stadion nodig”

Marc Coucke heeft zijn eerste - druk bijgewoonde - persconferentie gegeven na zijn overname van de club Anderlecht. Pas op 1 maart zal Coucke de scepter overnemen van Roger Vanden Stock maar beide heren wilden na de hetze van de voorbije dagen de puntjes op de i zetten en gingen geen enkel onderwerp uit de weg. “Als we de traditie, de grandeur en de klasse van het verleden combineren met een misschien iets modernere en hartelijkere bewindvoering, is hier heel veel mogelijk”, aldus Coucke. “Maar KV Oostende blijft de club van mijn hart. En een nieuw stadion? Elke club heeft zijn eigen stadion nodig.”

wic, vml

“Enige bedoeling is om Anderlecht groot te maken”

“Ik ben heel fier om hier te zijn”, begon Coucke zijn persconferentie. “Het mag heel duidelijk zijn dat het project dat ik voor ogen heb met deze club geen project tegen iets of iemand is. Niet tegen Paul Gheysens, niet tegen Wouter Vandenhaute. Ik vond zijn filmpje van De Ideale Wereld grappig. Dit heeft niets te maken met spelers of bakstenen. Joris Ide is inderdaad mijn vennoot en Jan Peeters is een goede vriend van mij maar hij was niet de mol die bij een ander project zat: ik heb hem behalve gisteravond vier maanden niet gehoord. De enige bedoeling is om van Anderlecht een zo groot mogelijke club te maken.

“Ik bedank de voorzitter en de raad van bestuur om voor ons project gekozen te hebben. Durven kiezen voor het project waarin de club het meest kan groeien en niet gewoon voor het hoogste bod kiezen, dat symboliseert de klasse van Anderlecht. Op 1 maart wordt Roger Vanden Stock erevoorzitter en neem ik de fakkel van hem over als voorzitter van Anderlecht. Tot dan blijf ik voorzitter van KV Oostende. Tijdens die maanden heb ik nog veel werk in Oostende, er staan nog veel vergaderingen op de agenda, en ik zal weinig op Anderlecht zijn. Ik ben heel tevreden hier te zijn, en dank alle partijen om voor dit project te kiezen. Dit is geen project tegen iemand, maar een voor Anderlecht.”

“KV Oostende blijft de club van zijn hart”

“KV Oostende blijft de club van zijn hart”, benadrukte Coucke: “Ik ben veertig jaar supporter geweest zonder voorzitter te zijn en dat is ook wat er over twee maanden zal gebeuren. Als voorzitter merkte ik echter regelmatig dat mijn ambitie niet evident was binnen de club van KV Oostende. Het constant verhogen van het niveau, het binnenhalen van vedettes,... KV Oostende gaat ooit tegen zijn plafond botsen en ik voelde dat het misschien een ongezonde situatie zou worden.”

“Ik ga er alles aan doen om KV Oostende in goede handen over te dragen. Er zijn reeds zeer veel mensen die ons gecontacteerd hebben. Ze mogen altijd Devroe en Orlans contacteren. De komende maanden gaan we proberen de beste keuze voor KV Oostende te maken. Ik zal nog veel naar KV Oostende gaan kijken. Ik ben ontroerd door de reacties, ook die van woede of ontgoocheling, van hun supporters, want dat toont dat we een groep gecreëerd hebben van mensen die ongelofelijk van KVO houden. Dat toont dat ze altijd trouw zullen blijven aan hun club.”

“Ik weet nog niet of ik mensen van KV Oostende naar hier ga halen. In eerste instantie wil ik iedereen hier leren kennen en ook respecteren. Het kan wel zijn dat ik in de daaropvolgende maanden hier en daar versterking haal, maar daar zijn voorlopig geen afspraken rond gemaakt.”

“Alles bij Anderlecht is last minute gegaan”

“Wat Anderlecht betreft, zou ik graag ons team willen bedanken die deze operatie geleid heeft. We zijn er heel fier op dat we dat in alle discretie hebben kunnen doen. Ons plan was heel transparant naar de raad van bestuur. Wij hebben elkaar niet gezien in Londen... (”Ik ben zelfs niet in Londen geweest”, pikte Vanden Stock in). Wij hebben het plan pas een paar uur voor de deadline ingediend bij meneer van Biesbroeck van Anderlecht.”

“Er zijn natuurlijk veel vragen waar ik niet op kan antwoorden, doordat alles zo last minute is gegaan. Ik heb nog nooit de tour van het stadion gedaan en heb behalve bij de uitmatchen van KV Oostende nog nooit met iemand hier gesproken. De mensen die ik net bij binnenkomst tegenkwam, had ik nog nooit in mijn leven gezien. Het idee om Anderlecht over te nemen is pas gerijpt op het moment dat we hoorden dat het te koop was (een maand geleden, red.) en we zagen wie de verschillende kandidaten waren. Ik dacht: misschien is daar wel een beter project van te maken. Daar kwam nog eens bij dat ik het gevoel had dat KV Oostende ooit aan zijn plafond ging raken en ik wilde graag wat sneller gaan.

“Waarden van Anderlecht verderzetten”

“Maar ik wil de waarden van Anderlecht verderzetten. Respect voor oud-spelers, de jeugdwerking die belangrijk is... Het moet ook echt de bedoeling zijn dat zelf opgeleide spelers hier in de eerste ploeg komen. Maar het moet ook wat laagdrempeliger worden. Ik denk dat er een goede mix moet zijn en dat er ook wat betreft contacten met de fans nog heel wat verbeteringen mogelijk zijn. Als we de traditie, de grandeur en de klasse van het verleden combineren met een misschien iets modernere bewindvoering, kan hier heel veel mogelijk zijn.”

“Ik durf Anderlecht vergelijken met de adel van het begin van de 20ste eeuw. Zij die zich toen opengezet hebben voor de nieuwe wereld en industrialisering, hebben het gehaald. Zij die zich afsloten niet. Met KV Oostende hebben we op vier jaar tijd een fantastisch parcours afgelegd. Zelfs met een buur als Club Brugge. Maar ik denk dat hier meer potentieel is. Dit is het hart van het Belgische voetbal.”

“Een club heeft zijn eigen stadion nodig”

Anderlecht worstelt al een tijdje met een stadiondossier. Coucke heeft dar nog niet meteen een oplossing voor: “Ik heb daar heel weinig onderzoek naar gedaan”, bekende hij. “Ik wil wel een aantal principes melden, waarvan ik ook niet weet hoe ver ze hier gaan. Het eerste is dat het comfort van supporters heel belangrijk is. Het tweede punt is dat ik uit mijn ervaring bij Lille weet dat een club beter zijn eigen stadion heeft. Als je je eigen stadion hebt, kan je daar ook op andere manieren inkomsten uit halen. Zoals Duchâtelet bij STVV gedaan heeft, waar de loges vlak na de match tot hotelkamers omgevormd worden bij wijze van spreken. Maar ik wil ook rekening houden met de mening van de commerciële cel en de supporters. En een schadeclaim van Gheysens voor het Eurostadion? Daar ga ik geen commentaar op geven.”

“Ik zal altijd mezelf blijven”

“Ik zal altijd mezelf blijven, ook bij Anderlecht. Ik zie hier wel niet zo snel polonaises ontstaan. Hartelijkheid en realistisch omgaan met de cijfers hoeven ook geen contradicties te zijn. Het is wel de bedoeling dat Anderlecht wat extraverter wordt. We willen met de hartelijkheid wat verder doorgaan, zelfs al staat dat sommigen niet aan. Ik wil hier een hartelijke club van maken. En natuurlijk gaan we elke match proberen winnen.”

Dat de boekhouding van Anderlecht niet rooskleurig zou zijn, ontkende de nieuwe baas: “Daar ben ik het niet mee eens. De laatste twee jaar is inderdaad een onevenwicht ontstaan. Als je een paar zware transfers doet, lijkt die boekhouding misschien niet in evenwicht. Maar ik denk dat er veel potentieel is om een aantal besparingen te doen en de inkomsten te verhogen. En nee, dan bedoel ik niet dat de prijzen van de abonnementen omhoog moeten. Integendeel. En wat de komende transferperiode betreft, zal het niet evident zijn. Ik ga me niet moeien. Maar ik zal me des te meer moeien met de transfers komende zomer. En transfers van tien miljoen? Dan moet je je twee vragen stellen: kan Anderlecht zich dat permitteren en heeft het dat nodig?”

Vanden Stock: “Visie komt overeen met visie die we altijd gehandhaafd hebben”

“Ik koos voor Marc - ik mag toch Marc zeggen? - omwille van de manier waarop hij zijn project presenteerde”, aldus afscheidnemend voorzitter Roger Vanden Stock. “Ik denk dat we de goede keuze gemaakt hebben, dat hij gaat nog bewijzen. Ik denk dat de visie van Coucke overeenkomt met de visie die we altijd gehandhaafd hebben binnen onze club. Maar hij zal ook gezien hebben dat er veel meer journalisten en camera’s zijn dan hij gewoon is. Er zal ook meer kritiek zijn. Soms positief, maar soms zal die ook pijn doen. Merci, Marc, dat jij over twee maanden Anderlecht zal vertegenwoordigen.”

Herbeleef hieronder de persconferentie:

© BELGA