© Photo News

Gesink mikt op Giro en Tour, Kruijswijk kiest nog eens voor Tour

Robert Gesink gaat dit jaar zowel de Ronde van Italië als de Tour de France rijden. Dat maakte de 31-jarige Nederlander bekend tijdens de teampresentatie van LottoNL-Jumbo. Zijn landgenoot Steven Kruijswijk (30) verlegt zijn blik van de Ronde van Italië naar de Tour.

Gesink hoopt in beide grote rondes te verrassen met ritzeges, zoals hij in 2016 in de Ronde van Spanje de koninginnenrit won op de Aubisque. De renner is hersteld van een breuk in een van de onderste ruggenwervels, opgelopen tijdens de Tour van dit jaar. Sinds die tijd reed hij geen wedstrijd meer. “Ik begin volgende maand in de Tour Down Under en rij daarna een mooi programma. Die ritzege in Spanje heeft me de ogen geopend, maar ook de tweede plaats dit jaar in een rit in de Tour heeft me een boost gegeven. Ik was er al dichtbij. Ik ben nu 31, het moet toch lukken om een keer een rit in de Giro en Tour te winnen.”

Trendbreuk

Voor Kruijswijk is het een trendbreuk. De Nederlander richtte zich de afgelopen jaren op de Ronde van Italië, waarin hij in 2016 als vierde eindigde nadat hij lang de leiderstrui had gedragen. “Het wordt dit jaar de Tour en daarna de Vuelta, als het goed is”, vertelde Kruijswijk. “We denken dat er een kans is een mooi klassement te rijden. Ik heb zes, zeven keer de Giro gedaan. Het is leuk eens een keer op de Tour te focussen.”

Kruijswijk reed zeven keer de Giro, tegen drie keer de Tour. “Het zal best gek zijn om in mei thuis te zitten. Maar het is ook leuk om eens iets anders te doen. De Tour is in alles groter: de belangen, het niveau, al is dat laatste wel naar elkaar gegroeid de afgelopen jaren.”