© BELGA

Sa Pinto keert terug bij Standard maar is nog verontwaardigd: “Ik denk dat ik Koning Filip brief ga schrijven”

Zaterdag staat met Standard-STVV een geladen streekderby op het programma. Zowel STVV (als zesde) als Standard (als achtste) zitten volop in het gevecht om Play-off I. De Luikenaars kunnen bovendien opnieuw rekenen op coach Ricardo Sa Pinto, die terugkeert op de bank na drie wedstrijden schorsing. Die kon het echter niet laten om op de persconferentie voor de wedstrijd nogmaals zijn verontwaardiging te uiten over die schorsing: “Ik had dit in dit beschaafde land nooit verwacht. Ik denk dat ik Koning Filip een brief ga schrijven… En veranderen? Waarom zou ik?”

Bob Faesen

Standard-coach Ricardo Sa Pinto werd drie wedstrijden geschorst voor zijn optreden tijdens de topper in Anderlecht, waar hij zich onder meer liet opmerken met een stukje theater toen een bekertje naar hem werd gegooid.

“Ik verdiende die straf niet”, vertelde Sa Pinto in het Engels. “Het is zeer oneerlijk. Het is ongelooflijk in een beschaafd land zoals België, een land waarvan ik hou, dat een commissie zo’n beslissing neemt. Ongelooflijk... Dit heb ik nog nooit gezien in mijn leven en ik zit nochtans al 30 jaar op hoog niveau in het voetbal.”

“Mijn disciplinaire geschiedenis in dit land is als volgt: rennen naar mijn spelers als ze scoren in de laatste minuut (Lokeren, red.) en een bekertje bier op me gegooid krijgen (Anderlecht). That’s it. Dit is ongelooflijk. Ik denk dat ik Koning Filip een brief ga schrijven. Alhoewel, dit is een constitutionele monarchie dus heeft hij geen absolute macht. Dus ik moet het wel accepteren, zeker?”

© BELGA

“We vechten tegen vele dingen”

“Maar dit kan nog eens gebeuren”, vervolgde de Portugees zijn verhitte betoog. “We vechten tegen vele dingen. Dit is nu gebeurd maar mag niet meer gebeuren, ze respecteren Standard niet want dit is niet de eerste keer. Voor ik aankwam waren er al beslissingen zoals deze. Ze vergeten ook het respect voor de mens. Sinds ik hier ben - ik zit hier nu zes maanden - onderbouwde ik een goede relatie met jullie. Ik accepteer jullie kritiek. Ook al ben ik het 80-90 procent van de tijd niet met jullie eens.”

“Ik ben teleurgesteld maar hoop niet dat dit nog eens gebeurt. Maar wat gaan ze doen als een ref een beker bier naar zich gegooid krijgt? Gaan ze hem dan ook drie matchen schorsen? Zouden ze dat doen? Of een politieman, als ze een glas bier naar hem gooien vanuit een raam? Gaan ze hem dan tien dagen opsluiten in de cel en geen contact met zijn familie laten hebben? Want ik mocht niet met mijn ploeg en staf bellen tijdens de matchen. Dat is iets raars. Ik had dit in een beschaafde land als België nooit verwacht. Ik hoop dat dit de laatste keer is.”

© BELGA

“Veranderen? Ik ga zo verder doen”

Of hij zijn gedrag zal veranderen? “Ik begrijp je vraag niet goed. Wat veranderen? Ik spreek altijd normaal met de refs. Nogmaals: het enige wat ik uitgestoken heb, is rennen naar mijn spelers na de winning goal en glas bier naar mij gegooid krijgen. Dat is het. Ik snap dus niet waar je het over hebt. Ik ben een emotionele coach. Ik wil in de match zijn. En ik ga zo verder doen, dat is normaal.”

Lees meer over Standard Luik