© Photo News

Mathieu van der Poel is nog niet hersteld en moet forfait geven in Sint-Niklaas

Het provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas vormt zaterdag het decor voor de Waaslandcross, de vijfde manche in de Soudal Classics, een reeks van crossen waar een klassement van geen tel is. Toch tekenen heel wat toppers present, zowel bij de vrouwen als de mannen. Mathieu van der Poel komt zaterdag echter niet aan de start: de renner is nog steeds ziek en wil geen risico nemen met het oog op de drukke crossperiode die volgt rond de feestdagen. Dat laat zijn team Beobank-Corendon vrijdag weten.

“Mathieu past voor Sint-Niklaas”, laat het team optekenen op haar twitterpagina. “De Europese kampioen ziekt nog steeds uit en neemt geen risico met het oog op de drukke laatste week van het jaar.”

Van der Poel sukkelt al een tijdlang met een fikse verkoudheid (de sinussen) en startte maandag een antibioticakuur op. De ploeg wilde afwachten tot het einde van de week om een beslissing te nemen over wel of niet deelname aan de cross in Sint-Niklaas. Die beslissing is nu gevallen. “Heel jammer, want ik had echt willen starten”, vertelt van der Poel op de website van de ploeg. “Ik heb daarom ook gewacht tot vandaag om een beslissing te nemen. Sint-Niklaas heeft een erg mooi zandparcours en ik heb veel zin om te crossen, maar momenteel ben ik nog te ziek en gezien het drukke programma de komende tien dagen wil ik geen risico’s nemen.”

Geen Soudalcross dus voor van der Poel, die wel van de partij is dinsdag 26 december voor de Wereldbeker in Heusden-Zolder, 28 december volgt dan de DVV Verzekeringen Trofee in Loenhout, 29 december de losse cross in Bredene, 30 december de Superprestige in Diegem en op 1 januari de GP Sven Nys in Baal, als voorlaatste manche van de DVV Verzekeringen Trofee.

Extra bocht op parcours

Aan het parcours van de Waaslandcross is bijna niets veranderd. De zandstrook aan de tweede materiaalpost werd ingekort, maar heeft wel een extra bocht gekregen om de moeilijkheidsgraad te vergroten. “Wie niet door het zand kan rijden, zal iets minder lang moeten lopen”, vertelt Erwin Vervecken van organisator Golazo. “Hoe dan ook blijft Sint-Niklaas een snel parcours.”

Sanne Cant mikt op honderdste profzege

Bij de vrouwen was Sanne Cant vorig jaar in november aan het feest. Ze kan zaterdag een gooi doen naar een honderdste profzege. “Het is geen geheim dat ik van zandcrossen hou en ik kom dan ook graag aan de start in Sint-Niklaas”, laat ze optekenen door Golazo. “Dat ik er mijn honderdste zege bij de elite kan pakken, maakt deze cross toch wel heel speciaal. Voor de honderdste keer op het hoogste schavot staan in mijn regenboogtrui, dat zou fantastisch zijn. Ik zal er alles aan doen om daar zaterdag in te slagen.” Cant, die de Waaslandcross al twee keer op haar naam schreef, zal in Sint-Niklaas moeten afrekenen met sterk deelnemersveld. Zo staan naast vaste waardes Nikki Brammeier, Ellen Van Loy en Helen Wyman ook Marianne Vos en Lucinda Brand aan de start.