thumbnail: null
thumbnail: null

Bereken hier hoeveel glazen alcohol jij mag drinken als je met de wagen bent

Uiteraard is het beter van helemaal niets te drinken als je met de wagen bent. Ondanks campagnes als ‘Een échte BOB heeft nul op’ nemen nog altijd heel wat bestuurders het risico om met alcohol in het bloed achter het stuur te kruipen. Zo telt bijna de helft van de Vlaamse automobilisten (42 procent) hoeveel glazen ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te duiken. “De helft van de Vlamingen denkt ook dat je als bestuurder twee glazen alcohol mag drinken, maar dat klopt niet voor iedereen”, zegt Stef Willems van Vias. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, het soort drank en aan welk tempo je drinkt.”

mal

Klik op de afbeelding om te berekenen hoeveel alcohol jij mag drinken als je met de wagen bent:

LET OP: Deze alcoholcalculator geeft enkel een schatting weer

  • 0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer.
  • 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
  • 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
  • 3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): je bent zwaar dronken, je kan je bewegingen niet langer coördineren, je zintuigen zijn volledig verdoofd.
  • 4 promille: je bent helemaal 'van de kaart', met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.
  • 5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.

LEES OOK: Vier op de tien chauffeurs tellen glazen voor het rijden

Lees meer over Kerstmis