© Photo News

Theo Francken biedt excuses aan aan premier Michel na verhit debat over Soedanezen

Staatssecretaris Theo Francken heeft zijn excuses aangeboden aan premier Michel na zijn verklaringen over de teruggestuurde Soedanezen, dat meldt het kabinet van premier Michel.

adm

Staatssecretaris Francken kwam donderdag in de Kamer zwaar onder vuur te liggen van oppositie, meerderheid en premier Michel, na getuigenissen over folterpraktijken op Soedanese migranten die uit ons land waren uitgewezen. De repatriëringen kwamen er na een identificatiemissie van Soedanese ambtenaren in ons land, in opdracht van staatssecretaris Francken.

Premier Michel verklaarde in Franstalige media dat alle repatriëringen naar Soedan opgeschort worden, zeer tegen de zin van Francken. “Hij moet niet zeggen dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland”, antwoordde Francken. “Ik heb het onderzoek bevolen, ik heb mijn zaak onder controle, ik pas de wet toe. Ik doe wat hij (de premier, red.) mij heeft bevolen in augustus, geen tweede Calais. Dus nee, ik vind het niet correct”, aldus Francken.

De premier herhaalde zijn boodschap donderdagmiddag nog eens in de Kamer, waarna N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers de staatssecretaris kwam verdedigen. Maar oppositie, premier en ook CD&V hielden voet bij stuk. Uiteindelijk keurde de meerderheid, met N-VA, een motie goed waarin ze de regering vragen om de maatregelen die Michel eerder had aangekondigd, uit te voeren: er komt dus een onderzoek naar foltering in Soedan. Tot dan worden de repatriëringen opgeschort.

Het kabinet van premier Michel bevestigt vrijdagochtend nogmaals dat die motie wordt uitgevoerd.

Intussen heeft Francken zelf ook gereageerd op twitter. “Migratie is een beladen dossier, en vaak emotioneel. Ik werk graag en goed samen met de Premier. Dat zal zo blijven”, schrijft hij. “Nu verder werken aan oplossingen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Karel De Gucht vindt intussen in een column dat Francken moet opstappen. “Al sinds dag 1 gebruikt Karel De Gucht zijn column om me aan te vallen, altijd op de man, altijd onder de gordel”, zegt Francken. “Dat hij een hekel heeft aan Vlaams-nationalisten, dat weten we al langer, en dat is zijn democratisch recht. Maar dat hij mij ‘menselijk’ ongeschikt vindt, is tackelen met de twee gestrekte benen vooruit.”