Twee twintigers krijgen elk 12 maanden cel en 6.000 euro voor dealen aan minderjarigen

Print
Twee twintigers krijgen elk 12 maanden cel en 6.000 euro voor dealen aan minderjarigen

Foto: Sergi Reboredo

Hasselt / Overpelt / Lommel -

Een 20-jarige dealer uit Overpelt en een 22-jarige dealer uit Lommel zijn donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot elk 12 maanden cel en 6.000 euro boete. De man uit Overpelt kreeg een effectieve bestraffing opgelegd. De Lommelaar kreeg uitstel voor de helft van de celstraf en voor drie vierde van de boete, als hij enkele voorwaarden naleeft. Hij moet afkicken, urinetesten ondergaan en aan het werk blijven.

De twee dealers waren tussen de zomer van 2015 en november 2015 actief met de handel in xtc en wiet. In hun klantenbestand zaten enkele minderjarigen. Het ging om vier vijftienjarigen en vier zeventienjarigen.

De man uit Lommel had nog een blanco strafblad, zodat hij in aanmerking kwam voor een gedeeltelijk probatie-uitstel. De activiteiten van het dealende duo werd via telefonieonderzoek in beeld gebracht. Ze gingen zich in Nederland bevoorraden.

De man uit Overpelt minimaliseerde de feiten. Volgens hem ging het om ruilen van drugs of verschafte hij alleen aan vrienden, maar dat laatste wordt ook als dealen beschouwd. De Overpeltenaar had zich in het onderzoek ook niet positief opgesteld: hij nam een arrogante houding aan. Hij beledigde de justitieassistent. Het centrum voor alcohol- en andere drugproblemen (CAD) was ook niet bereid om met hem in zee te gaan. Tegen hem loopt intussen een onderzoek naar oplichting.