Allereerste staking bij Ryanair sinds oprichting in 1985

Print
Allereerste staking bij Ryanair sinds oprichting in 1985

Foto: AFP

Hoewel een algemene staking van piloten bij de lagekostenmaatschappij Ryanair tijdens de kerstperiode van de baan leek, heeft de Duitse vakorganisatie Vereinigung Cockpit (VC) opgeroepen tot een werkonderbreking vrijdag van 5 tot 9 uur. Het gaat om de eerste staking bij Ryanair sinds de oprichting in 1985.

Ryanair kondigde donderdag, voor de stakingsoproep, zelf nog aan dat ze opnieuw met VC op 5 januari rond de tafel zou zitten. Bovendien erkende het bedrijf van Michael O’Leary donderdag de Impact Trade Union als officiële vertegenwoordiger van de Ierse piloten.

Maar volgens de Duitse pilotenbond komt de stakingsoproep er omdat de gesprekken die donderdag plaatsvonden “zonder resultaat zijn beëindigd”. Bovendien stonden de onderhandelingen voor woensdag gepland, maar die werden toen geannuleerd omdat Ryanair twee van de vijf vertegenwoordigers niet erkende als gesprekspartners.

Hoeveel Duitse vliegtuigen vrijdagochtend op de grond zullen blijven, is voorlopig niet duidelijk. VC schat dat “alle vluchten” hinder zullen ondervinden van de actie.