Lijkt uw iPhone trager na update? Apple geeft nu toe dat u gelijk heeft, maar dat is niet per se slecht

Print
Lijkt uw iPhone trager na update? Apple geeft nu toe dat u gelijk heeft, maar dat is niet per se slecht

Foto: BELGAIMAGE

Hebt u de indruk dat uw iPhone trager is na een grote systeemupdate? En denkt u dat Apple uw telefoon opzettelijk vertraagt om u aan te moedigen (lees: te dwingen) een nieuwe te kopen? Mogelijk wel, aldus de ontwikkelaars van Geekbench, een app om de prestaties van smartphones te testen, eerder deze week. Een gewiekste verkoopstactiek zagen de ontwikkelaars echter niet: ze vermoedden dat het in se een service is om de slijtage van uw batterij uit te balanceren. Nu bevestigt Apple hun vermoeden.

Het is een gekend verhaal: zodra Apple een nieuwe versie van hun besturingssysteem iOS lanceert, klagen gebruikers steen en been dat hun iPhone traag en minder responsief is geworden. Veelal wordt dit afgedaan als technologisch spoken zien, maar volgens de ontwikkelaars van Geekbench was er meer aan de hand.

Geekbench wordt beschouwd als de gouden standaard om de prestaties van smartphones en tablets te testen. Aan de hand van de testresultaten merkten de ontwikkelaars op dat een hele resem iPhones (van het type 6s) na een update van iOS 10.2 naar iOS 10.2 1 en 11.2, plotseling een pak slechter scoorden qua snelheid. Ook bij de iPhone 7 gelijklopende resultaten. Dus na een update zijn een aantal iPhones wel degelijk trager, aldus Geekbench. Een vermoeden dat Apple nu ook officieel bevestigt.

Slijtage compenseren

De conclusie van de ontwikkelaars was dat er wel degelijk softwarematig gesleuteld wordt aan de snelheid van uw telefoon. Ook zou er een verband zijn met de toestand van de batterij. Hoe meer versleten die batterij is, hoe trager de iPhone. Dat laatste is vermoedelijk om de levensduur van de batterij te rekken. Hoe dan? Als er een rem op de processor staat, verbruikt de telefoon minder stroom. Op die manier lijkt een versleten batterij even lang mee te gaan als een nieuwe.

“Lithium-ion batterijen worden minder geschikt voor het leveren van stroompieken in koude omstandigheden, wanneer ze bijna leeg zijn of wanneer ze ouder worden”, laat Apple weten. “Dat kan ervoor zorgen dat het toestel zichzelf onverwacht uitschakelt om zijn elektrische componenten te beschermen.”

Lijkt uw iPhone trager na update? Apple geeft nu toe dat u gelijk heeft, maar dat is niet per se slecht
Op de linkse grafiek is te zien hoe alle geteste iPhones 6s met iOS 10.2.0. consistent presteren ongeachte de staat van de batterij. Op de rechtse grafiek is te zien hoe een aantal toestellen abnormaal lagere Geekbench-scores halen. Vermoedelijk wordt er dan een softwarematige rem op de iPhone gezet als deze een versleten batterij heeft. Foto: Geekbench

Dus vanaf een bepaalde leeftijd en mogelijk slijtage van de batterij worden Iphones wel degelijk trager. Nog volgens de ontwikkelaars is de plotse verandering in prestaties “te abrupt om enkel te wijten te zijn aan de staat van de batterij”. Het is niet ondenkbaar dat bepaalde functies moedwillig vertraagd worden om een versleten batterij te sparen. Onderzoekers vermoeden al veel langer dat smartphones in alle stilte op de ‘rem gaan staan’ (lees: de prestaties verlagen om batterij te sparen) zodra de batterij begint af te takelen. In vele mobiele computers is dat een gekende functie: zodra je niet meer aan de lader hangt draait de processor niet op volle toeren en wordt het scherm gedimd. Hetzelfde principe geldt voor smartphones, maar dan met batterij-slijtage, al zijn makers daar niet transparant in, laat staan Apple.

Tot nu, want onder druk van de ontdekkingen van Geekbench gaf het bedrijf toe dat ze ook softwarematig aan de snelheid van uw telefoon rommelden. “Vorig jaar hebben we een feature uitgerold voor iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE om die ogenblikkelijke pieken te vervlakken indien nodig om te voorkomen dat het toestel zichzelf in deze omstandigheden uitschakelt. Die hebben we nu uitgebreid naar de iPhone7 met iOS 11.2 en zullen we in de toekomst ook voor andere producten uitrollen.”