paepen op donderdag

“Ik heb nog nooit iemand op café een Cara Pils horen bestellen, of een pintje van de Aldi”

Print
“Ik heb nog nooit iemand op café een Cara Pils horen bestellen, of een pintje van de Aldi”

Wie dokter is mag zich bij elke geplande of toevallige ontmoeting wel verwachten aan een vraag over kwaaltjes. Mensen die de beurs een beetje volgen ondergaan hetzelfde lot. Je mag niet buiten stappen of je wordt om een tip gevraagd. Nu, tegen het einde van het jaar stellen ook journalisten diezelfde vraag. Welk wordt het steraandeel van 2018? Alsof ik een glazen bol heb. Niemand kan de toekomst voorspellen! Maar met zulke antwoorden maak je jezelf niet populair. Dan toch maar een poging? Oppassen: garantie in deze materie is er nooit.

Kijken we achterom, dan merken we dat 2017 vooral het jaar was van technologie-aandelen. Met aandelen van e-commercebedrijven als Amazon en Alibaba en andere internetfirma’s kon je gemakkelijk geld scheppen op de beurs. Biotechnologiebedrijven deden het ook goed. Dat zijn geen stabiele waarden: bij een correctie op de beurs mag je verwachten dat zulke aandelen ook wat harder dalen dan andere.

Het succes van die hippe bedrijven speelde de oude, getrouwe mastodonten parten. Aandelen van sommige multinationals stegen de afgelopen jaren niet of nauwelijks. Eigenaardig, want hun bedrijfswinsten zijn meestal wel gestegen. Neem nu AB InBev. Was al de grootste brouwer ter wereld, maar voegde daar met de overname van de nummer twee, SABMiller, vorig jaar nog een flinke schep aan toe. De brouwer is een van onze weinige echte grote wereldspelers. De enige zelfs, denkt de Nederlandse premier Mark Rutte ten onrechte.

AB InBev is zo’n bedrijf dat alle dagen geld verdient, regen of onweer, dag of nacht. Ik heb het even uitgerekend: het afgelopen kwartaal verdiende de brouwer netto iedere minuut zowat 20.000 dollar! Of dat kan blijven duren? Jawel. Omdat de groep marktleider is heeft ze de bierprijzen in ons land zopas nog maar eens met 3% verhoogd. Daar klagen we dan een week over, maar vervolgens stappen we toch weer een café binnen om een Jupiler, Stella, Hoegaarden of Leffe te drinken. Allemaal merken van AB InBev. Ik heb nog nooit iemand op café een Cara Pils horen bestellen, of een pintje van de Aldi.

Het verbruik van bier mag dan al wat dalen, dat neemt niet weg dat er ieder jaar nog ruim 300 miljard pintjes van AB InBev worden gedronken. In 2018 zal dat niet anders zijn. De brouwer uit Leuven-en-de-rest-van-de-wereld wil ook dames bier laten drinken (dankzij meer elegante glazen) en zelfs moslims (Jupiler 0,0%). Alleen jammer dat ik op iedere receptie vooral wijn zie. Geen bier. Zijn we te weinig chauvinist? Kan zijn. Maar er is ook een praktische reden. Wijn kan je lang op voorhand inschenken. Da’s handig bij een groot publiek. Van bier wil de schuimkraag na enkele minuten al eens krimpen. Geen nood. Ook daar zal men bij AB InBev wel een oplossing voor vinden. Proost!