Baasjes van Uscko reageren opgelucht: “Dit is een godsgeschenk”

Print

Video: Zahra Boufker

Beringen -

Uscko, de Mechelse herder die vorige week twaalf kinderen beet op een speelplaats in Paal, mag onder strikte voorwaarden terug naar zijn baasjes. Dat heeft burgemeester van Beringen Maurice Webers woensdag beslist. De eigenaars van Uscko reageren opgelucht op het nieuws. “Dit is echt een godsgeschenk. Een betere Kerstmis hadden we ons niet kunnen wensen”, klinkt het. “We willen vooral iedereen bedanken voor de steun, ook de families van de slachtoffertjes.”

LEES OOK: Hond Uscko opgevangen door vrienden, mag later eventueel terug naar baasje

Het incident gebeurde vorige week vrijdag op de speelplaats van de lagere school De Buiteling in Paal. Uscko, de hond van de buurman van de school, kon via zijn hondenhok over het muurtje met de speelplaats springen. Hij kwam op de speelplaats terecht en verwondde daar twaalf kindjes. Negen van hen konden ter plaatse verzorgd worden, drie leerlingen werden gebeten en moesten naar het ziekenhuis om de wonden te laten verzorgen. De hond werd naar het asiel van Sint-Truiden gebracht, in afwachting van verdere maatregelen.

Na de feiten kwam er heel wat steun voor Uscko. Duizenden dierenliefhebbers wilden niet dat het dier werd afgemaakt en tekenden een onlinepetitie. Om te beslissen over het lot van het dier werd beroep gedaan op dierengedragstherapeut Danny Grosemans. Hij analyseerde dinsdag onder meer hoe Uscko op andere mensen en omgevingsgeluiden reageerde. De resultaten werden overgemaakt aan burgemeester Maurice Webers. Die besliste woensdag dat de hond niet moet worden afgemaakt en pas terug naar zijn baasje mag als er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.

“Geen gevaar voor de samenleving”

“Zowel de hondentherapeut als de dierenarts stellen dat de hond geen gevaar vormt voor de samenleving”, aldus Webers. “De gedragstherapeut heeft wel vastgesteld dat de accommodatie waarin de hond gehouden wordt, niet aangepast is aan de atletische capaciteiten van de hond. De therapeut raadt een afsluiting aan van minimaal 200 cm met schuine terugvalstrook van 50 cm en een antigraafstrook aan de onderzijde. De gemeentelijke veiligheidscel is van oordeel dat deze aanpassingen een absolute voorwaarde zijn voor de terugkeer van de hond. De veiligheid van de kinderen moet immers gegarandeerd worden.”

“De eigenaar werd uitgenodigd door de gemeentelijke veiligheidscel om de voorwaarden te bespreken. Hij heeft zich akkoord verklaard om de opgelegde maatregelen te zullen uitvoeren. Deze maatregelen zullen nauwgezet gecontroleerd worden door deskundigen. Na toelating van de burgemeester, mag de hond terugkeren naar de eigenaar. Voorlopig zal de hond bij vrienden van de eigenaar verblijven waar er aangepaste accommodatie is. De directie en de ouders zijn als eerste geïnformeerd over de beslissingen die de gemeentelijke veiligheidscel genomen heeft”, besluit de burgemeester.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio