Hond Uscko opgevangen door vrienden, mag later eventueel terug naar baasje

Print

Uscko werd woensdag onderzocht door een dierengedragstherapeut. Foto: Sven Dillen

Beringen -

Uscko, de hond die vrijdag op een speelplaats in Paal twaalf kindjes beet, mag onder voorwaarden terug naar zijn baasje. Dat heeft de Beringse burgemeester Maurice Webers zopas beslist. Pas als de eigenaar voldoet aan de voorwaarden, mag de hond echt terug naar huis. Voorlopig blijft hij in het asiel, nadien gaat de viervoeter naar vrienden van de eigenaar.

LEES OOK: Baasjes van Uscko reageren opgelucht: “Dit is een godsgeschenk”

Gisteren werd Uscko onderzocht door dierengedragstherapeut Dany Grosemans. Hij analyseerde onder meer hoe Uscko op andere mensen en omgevingsgeluiden reageerde. De resultaten werden overgemaakt aan de burgemeester Maurice Webers, die vandaag dan moest beslissen wat er met de hond zou gebeuren.

“Zowel de hondentherapeut als de dierenarts stellen dat de hond geen gevaar vormt voor de samenleving”, zegt de burgemeester. “De gedragstherapeut heeft wel vastgesteld dat de accommodatie waarin de hond gehouden wordt, niet aangepast is aan de atletische capaciteiten van de hond. De therapeut raadt een afsluiting aan van minimaal 200 cm met schuine terugvalstrook van 50 cm en een antigraafstrook aan de onderzijde.”

“De gemeentelijke veiligheidscel is van oordeel dat deze aanpassingen een absolute voorwaarde zijn voor de terugkeer van de hond. De veiligheid van de kinderen moet immers gegarandeerd worden.”

Veiligheidscel

“De eigenaar werd uitgenodigd door de gemeentelijke veiligheidscel om de voorwaarden te bespreken. Hij heeft zich akkoord verklaard om de opgelegde maatregelen te zullen uitvoeren. Deze maatregelen zullen nauwgezet gecontroleerd worden door deskundigen. Na toelating van de burgemeester, mag de hond terugkeren naar de eigenaar. Voorlopig zal de hond bij vrienden van de eigenaar verblijven waar er aangepaste accommodatie is.”

“De directie en de ouders zijn als eerste geïnformeerd over de beslissingen die de gemeentelijke veiligheidscel genomen heeft”, aldus nog de burgemeester.

Opluchting

De baasjes van Uscko reageren opgelucht op het nieuws. “Dit is echt een godsgeschenk. Een betere Kerstmis hadden we ons niet kunnen wensen”, klinkt het. “We willen vooral iedereen bedanken voor de steun, ook de families van de slachtoffertjes.”

Video: Zahra Boufker

LEES OOK: Hondentherapeut heeft bijtende Uscko onderzocht

LEES OOK: Hond loopt speelplaats op in Paal: twaalf kinderen gewond

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio