Brusselse politie laat niets meer aan toeval over: “Meer dan 700 agenten paraat voor nieuwjaar”

Print
Brusselse politie laat niets meer aan toeval over: “Meer dan 700 agenten paraat voor nieuwjaar”

Foto: Isopix

Het wordt een recordnieuwjaar in Brussel, toch wat de politie-inzet betreft. Het korps van Brussel-Hoofdstad voorziet in meer dan 700 agenten om de feestelijkheden in het centrum en op de Heizel in goede banen te leiden. De reden: de rellen van de afgelopen maand, het vuurwerk op een nieuwe locatie én de aanhoudende terreurdreiging.

Volgens Brusselse agenten in het veld is de mobilisatie “ongezien”. “Voor een normale oudejaarsavond bedraagt de inzet tussen de 500 en 600 mensen. Dit jaar gaan we daar losjes over”, zegt een Brusselse politieman. “Kleine verloven worden ingetrokken, iedereen moet paraat staan. Je zal de 31ste december behoorlijk wat blauw zien op straat.”

Bij het recordaantal van 700 agenten zouden ook versterkingen van de federale politie zitten. “Er zijn sproeiwagens en gepantserde voertuigen aangevraagd én de cavalerie zal opnieuw in het straatbeeld verschijnen. Dat was lang geleden.”

Ilse Van De Keere, woordvoerster van de politie Brussel, wil het getal noch bevestigen, noch ontkennen. “Wij communiceren nooit over aantallen, uit veiligheidsoverwegingen. Maar het klopt dat er een grotere inspanning geleverd zal worden.”

“Relschoppers niet welkom”

En daar zijn drie goede redenen voor. “Ten eerste is er voor het eerst vuurwerk te zien op de Heizel en niet in het centrum. Dus moet er op die nieuwe locatie extra volk ingezet worden. Ten tweede hebben we onze diensten op het terrein versterkt sinds de rellen in november. En ten derde zitten we nog steeds met een terreuralarm op 3, het op één na hoogste”, aldus de woordvoerster.

Brusselse politie laat niets meer aan toeval over: “Meer dan 700 agenten paraat voor nieuwjaar”

Specifieke informatie dat er rellen op til zouden zijn, is er momenteel niet. “Maar de politie geeft een duidelijk signaal”, zegt NSPV-vakbondsman Mario Thys. “Mensen die Nieuwjaar om zeep willen helpen door te vechten of te plunderen, zijn niet gewenst. Er zal kort op de bal gespeeld worden.”

“De grote inzet betekent ook dat veel agenten zélf geen Nieuwjaar kunnen vieren, omdat ze aan de slag zijn. Dat verdient het grootste respect’, zegt Thys. “Maar de agenten begrijpen wel dat in de gegeven omstandigheden de grote politie-inzet nodig is.”

De Brusselse politie kwam eerder onder vuur omdat ze te laks zou hebben opgetreden bij rellen en plunderingen van winkels na de wedstrijd Ivoorkust-Marokko op 11 november. Ook nadien, bij een optreden van het Franse YouTube-fenomeen Vargass92 op 15 november en tijdens een betoging op 25 november, kwam het tot rellen.