Fraudeproces Vinokourov en Kolobnev begint op 13 maart 2018 in Luik

Print
Fraudeproces Vinokourov en Kolobnev begint op 13 maart 2018 in Luik

Foto: BELGAIMAGE

Glain / Liège / Rocourt / Bressoux / Jupille-sur-Meuse / Wandre / Grivegnée / Angleur / Chênée -

De correctionele rechtbank van Luik opent de corruptiezaak omtrent de voormalige Kazakse wielrenner Alexander Vinokourov, die ervan wordt verdacht de zege in Luik-Bastenaken-Luik in 2010 gekocht te hebben van zijn Russische concurrent Alexander Kolobnov, op 13 maart 2018. Dat bevestigde de procureur dinsdag.

Vinokourov en Kolobnev reden in april 2010 samen aan de leiding in de finale van La Doyenne. Ze sprintten in Ans voor de overwinning, maar daar zou een reukje aan gehangen hebben. Vinokourov, die toen voor Astana reed, zou zijn medevluchter van Katusha volgens het parket 150.000 euro hebben betaald om als eerste over de streep te mogen komen.

Het gerecht onderzocht tijdens het onderzoek e-mail- en bankverkeer in Zwitserland en Monaco. Tussen juli en december 2010 zou er 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev. De Luikse Raadkamer besliste op 19 mei om het dossier naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.