Samenwerking landbouw, natuur, erfgoed en toerisme moet identiteit Voerstreek versterken

Print
Samenwerking landbouw, natuur, erfgoed en toerisme moet identiteit Voerstreek versterken

Archiefbeeld. Foto: ddi

Hasselt / Voeren -

De samenwerking tussen landbouw, natuur, erfgoed en toerisme moet de streekidentiteit van Voeren versterken. Dat hebben een tiental partners dinsdag beslist tijdens de studiedag Gebiedsgerichte Plattelandsontwikkeling in Hasselt. De partners ondertekenden er het charter Samen Sterk in de Voerstreek.

Twee jaar lang heeft het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (LRHV) drie onderzoeken uitgevoerd in de Voerstreek. “We bekeken de uitdagingen op landschappelijk vlak”, aldus An Digneffe van LRHV. “Uit onze onderzoeken blijkt dat landbouw, natuur, erfgoed en toerisme heel sterk samenhangen in Voeren.” Om die verwevenheid ook in de praktijk om te zetten, ondertekenden Vlaanderen, de provincie Limburg, de gemeente Voeren en middenveldorganisaties, zoals de Boerenbond en het Maasbekkensecretariaat, een charter.

“De externe druk op het gebied is hoog, waardoor het typische landschap met haar heuvels, valleien, bossen, weilanden en idyllische dorpjes teloor dreigt te gaan”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. Om de kwaliteiten van het landschap te behouden, slaan de partners de handen in elkaar. Ze zetten zich in om een gebiedsgerichte en geïntegreerde aanpak samen vorm te geven.

De eerste belangrijke stap in het charter is het behoud van de natuur en het typische landschap in Voeren, maar ook om de natuur te vrijwaren, de omgevingskwaliteit te versterken en er een leefbare landbouw te creëren. “Iedereen zal het beamen: in de Voerstreek komt men graag op bezoek om te wandelen of om er even tussenuit te zijn”, aldus Vandenhove. “Het landschap is er het uithangbord voor het toerisme in de streek.”

De partners beloofden meermaals per jaar samen te komen om de Voerstreek te helpen met haar ambitie om een sterke natuurlijke en landschappelijke kern te blijven binnen de Euregio Maas/Rijn, binnen Vlaanderen en binnen België. “Daarbinnen krijgt de landbouwer een prominente plek, waar het goed wonen is en waar het toerisme binnen de grenzen van wat mogelijk is, kan blijven voortbestaan”, aldus Digneffe.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio