Kinderen aangesloten bij sportclub kampen minder met overgewicht

Print
Brussel -

Kinderen die aangesloten zijn bij een sportclub hebben minder last van overgewicht en obesitas. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de VUB die gewichtsstoornissen onderzochten bij kinderen van 8 tot 18 jaar. De onderzoekers wijzen er ook nog op dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas alarmerend is.

Om het probleem van overgewicht bij kinderen in kaart te brengen werden 525 kinderen onderzocht op het verband tussen gewichtsstoornissen en lichamelijke activiteit. Daaruit blijkt dat overgewicht voortkomt bij 22 procent en obesitas bij 13 procent van de jongeren die niet bij een sportclub aangesloten waren.

Bij de jongeren die wel bij een sportclub aangesloten waren was de uitkomst gunstiger en had 19 procent overgewicht en slechts 4 procent obesitas. Regelmatige lichamelijke activiteit blijkt dus een gunstige invloed te hebben op het lichaamsgewicht van kinderen.

Of een kind lijdt aan overgewicht of obesitas werd door middel van de body mass index (BMI) berekend, waarbij een resultaat tussen 25 en 30 staat voor overgewicht en een uitkomst hoger dan 30 gelijk is aan obesitas.

De onderzoekers wijzen erop dat kinderen nog meer gestimuleerd moeten worden om zich aan te sluiten bij sportclubs. “Veel ouders zijn niet op de hoogte dat het ziekenfondsen een deel van de aansluiting bij een sportclub terugbetalen voor hun kinderen. Dit kan alvast een stimulans zijn”, zegt prof. Dirk Devroey.