Een pluizige mol, een krokodil-hagedis en meer dan honderd andere diersoorten ontdekt in Mekong-stroomgebied

Print

In het stroomgebied van de Mekong hebben wetenschappers in 2016 115 nieuwe dieren- en plantensoorten ontdekt. In het nieuwe rapport dat milieuorganisatie WWF dinsdag publiceerde, figureren enkele opvallende verschijningen, bijvoorbeeld een schattige mol en een slak etende schildpad die ontdekt werd op een Thaise voedselmarkt.

Andere nieuwe soorten in de gekende dierenwereld zijn een hagedis die lijkt op een krokodil “en nu al vereeuwigd werd in een stripfiguur” (een kinderstrip voor de bescherming van hagedissen, n.v.d.r.) en een vleermuis met hoefijzermotief “die niet zou misstaan in een Star Wars film”.

Het rapport ‘Vreemde Soorten’ bundelt het werk van honderden wetenschappers in het Groot Mekong-stroomgebied. Ze ontdekten elf amfibieën, twee vissen, elf reptielen, 88 planten en drie zoogdieren in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

“Twee nieuwe soorten per week”

Tussen 1997 en 2016 spoorden de vorsers al 2.524 soorten vogels, zoogdieren, reptielen, vissen en amfibieën op in de regio. “Meer dan 2 nieuwe soorten per week en 2.500 in de laatste 20 jaar: het toont aan hoe belangrijk de Mekong is voor de mondiale biodiversiteit”, zegt Stuart Chapman, regionaal vertegenwoordiger van WWF-Greater Mekong, in een persbericht.

Volgens WWF staat de Mekong-regio onder intense druk door mijnbouw, wegen en dammen, maar ook door stroperij en illegale handel in dieren en planten.