Mode

Modeontwerper Stefano Gabbana wil niet langer homo genoemd worden

Print
Modeontwerper Stefano Gabbana wil niet langer homo genoemd worden

Stefano Gabbana (links) en Domenico Dolce. Foto: Isopix

Stefano Gabba, de ene helft van het designerduo Dolce & Gabbana, heeft in de Italiaanse krant Corriere della Sera gezegd dat hij niet langer homo genoemd wil worden. Naar eigen zeggen niet omdat hij het niet langer is, maar wel omdat hij niet in een hokje gestopt wil worden.

De Italiaanse modeontwerper Stefano Gabbana is het beu om altijd gedefinieerd te worden door zijn seksualiteit en hij roept in een interview in de krant Corriere della Sera dan ook op om te stoppen met het woordje 'gay' te gebruiken als iemand naar hem wil verwijzen. "Ik wil geen homo genoemd worden, ik ben een man en daar stopt het", liet hij optekenen. "Het woordje gay werd uitgevonden door mensen die zo nodig overal labeltjes op willen plakken en ik wil mijn identiteit niet ontlenen aan mijn seksuele voorkeur."

Stefano, die samen met Domenico Dolce het modelabel runt en die ook zijn ex-geliefde is, vindt mensenrechten belangrijker dan homorechten. "We zijn in de eerste plaats mens en dan pas homo, hetero of bi." Al duurde het voor hem ook lang tot hij met zichzelf in het reine kon komen. "Enkel dankzij therapie leerde ik inzien dat ik al tekenen vertoonde in mijn jeugd. Maar nu wil ik door niemand beschermd worden, want ik heb niets verkeerd gedaan."

"Synthetische kinderen"

Het zijn uitspraken die bij sommigen misschien in het verkeerde keelgat zullen schieten, en het is meteen ook niet de eerste keer dat het Italiaanse duo forse, vaak conservatieve, stellingen inneemt. Zo kregen ze het al eens aan de stok met Elton John omdat ze kinderen die via IVF werden geboren "synthetische, chemische kinderen" hadden genoemd. Daarnaast vonden ze ook dat homokoppels maar beter hun kinderwens tout court konden opbergen. "Ik kan als homo geen kind krijgen. Je kunt niet alles hebben in het leven", zei Stefano daarover.

 

 

Niet te missen