Matteo Simoni geselecteerd als Shooting Star 2018

Print
Matteo Simoni geselecteerd als Shooting Star 2018

De dertigjarige acteur Matteo Simoni is geselecteerd als een van de tien meest beloftevolle acteurs in Europa. Hij is één van de tien Europese acteurs en actrice die op de Berlinale aan het publiek worden voorgesteld als Shooting Star.

Internationale sterren als Rachel Weisz, Carey Mulligan en Alicia Vikander zijn hem hierin voorgegaan. Simoni is niet de eerste Belgische acteur die in de eerste Belgische acteur in de selectie. Jérémie Renier stond in 2002 al op de lijst, Matthias Schoenaerts in 2003 en Kevin Janssens in 2007. Ook vorig jaar nog was er een Belgische geselecteerde: Martha Canga Antonio. Zij speelde dat jaar de hoofdrol in Black.

Simoni speelt mee in Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Billal Fallah, die op 24 januari in de zalen komt. De jury lauwerde Simoni hoofdzakelijk vanwege zijn rol als Adamo in die film. In het juryrapport staat te lezen dat ‘hij vol met leven zit en in staat is om zich het schijnbaar onmogelijke meester te maken’. Hij toont, aldus nog de jury, dat ‘hij zowel zwarte humor als de dramatische kant van Patser met lef en overtuiging kan brengen’.

Internationaal Filmfestival

De lijst met Shooting Stars wordt elk jaar opgesteld door European Film Promotion (EFP). Dat gebeurt al sinds 1998 en het is dus lang niet de eerste keer dat er Belgen opstaan. Michaël Pas maakte deel uit van de eerste lichting. Later volgden Filip Peeters (2001), maar ook Lubna Azabal (2004) en Marie Vinck (2005) prijkten al op het lijstje. Behalve in de film Patser speelt Simoni in 2018 ook nog mee in de langverwachte VTM-serie De bende van Jan de Lichte. Dat is een historische fictiereeks geregisseerd door D’Ardennen-regisseur Robin Pront.

De tien acteurs en actrices op de lijst van Shooting Stars worden in februari aan het publiek officieel voorgesteld tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Daar zullen ze deelnemen aan een vierdaags programma van workshops, persconferenties en ontmoetingen met experts uit de filmindustrie.

Bekijk hier onze volledige tv-gids