UHasselt-ingenieurs winnen EOS-prijs met onderzoek naar hartritmestoornissen

Print
UHasselt-ingenieurs winnen EOS-prijs met onderzoek naar hartritmestoornissen

Kobe Bamps en Céline Cuypers Foto: Raymond Lemmens

Alken / Hoeselt -

Industrieel ingenieurs Kobe Bamps (22) uit Hoeselt en de Alkense Céline Cuypers (22) kregen maandagavond in Gent de EOS-scriptieprijs voor hun onderzoek naar hartritmestoornissen.

De twee UHasselt-afgestudeerden vonden een methode waardoor patiënten niet langer voortdurend moeten hikken tijdens een operatie voor hartritmestoornissen. Dat gebeurde op basis van onderzoek bij 27 patiënten van het Jessa Ziekenhuis. Cuypers en Bamps schreven een algoritme uit waardoor artsen vóór de operatie een belangrijke zenuw kunnen localiseren, zodat die achteraf niet geraakt wordt.

De jury prees het onderzoek van de twee en benadrukte het belang van de multidisciplinaire aanpak: zowel geneeskunde als informatica maakten deel uit van de scriptie. “Er is eerst nog onderzoek nodig op meer patiënten voor het effectief ook mag worden toegepast”, benadrukken de Limburgers, zeer enthousiast over hun onderscheiding. Aan de prijs is een cheque van 1.000 euro verbonden en een reportage in EOS. Eerder kregen ze ook al de Paul Donnerprijs en mochten ze hun werk in Shanghai voorstellen.