Schreurs op dinsdag

"Trainers van twee Limburgse clubs komen uit Antwerpen, dat wordt daar als ontwikkelingshulp uitgelegd"

Print
"Trainers van twee Limburgse clubs komen uit Antwerpen, dat wordt daar als ontwikkelingshulp uitgelegd"

Foto: PN

Jawel, het is de tijd van de flauwe moppen in het kader van de Warmste Week, vandaar dat we er deze week snel bij moeten zijn. De twee Limburgse topclubs STVV en Racing Genk gaan volgens de laatste berichten verder door het leven met een trainer uit Antwerpen. Uit het Stad, inderdaad.

Als Philippe Clement (43) naar Genk gaat komen, naast Jonas De Roeck (morgen 38), die al weken in Sint-Truiden aan de slag is. U kent ongetwijfeld alle Antwerpse grappen aangaande Limburgers en zeker met twee van hun voetbaltrainers in onze provincie wordt dat daar ongetwijfeld als ontwikkelingshulp uitgelegd. Wij kaderen zo’n hulp uiteraard in een breder perspectief, ruimer en juister, sinds Genkenaar Ronny Vangeneugden bondscoach is in Malawi. Wij vallen nog altijd dagelijks spontaan op onze knieën voor ons moederhuis Concentra, dat in 1996 nv De Vlijt kocht en daarmee de Gazet van Antwerpen in bezit kreeg, zodat wij het beste wapen in handen kregen tegen hun Limburggrappen: wij hadden hun gazet, wie laatst lacht, best lacht. Binnen Mediahuis hebben wij hen braafjes meegenomen.

Laten wij die twee trainers even onder de loep nemen: Jonas De Roeck kwam weliswaar ter wereld in Barcelona (een geboren voetballer) maar kreeg zijn eerste profcontract bij Antwerp. Philippe Clement begon als jeugdspeler bij Sint-Anneke, dat is op Linkeroever, met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Hij werkte de voorbije jaren als trainer samen met Michel Preud’homme bij Club Brugge. Eén belangrijk meubelstuk in het trainerslokaal leidde daar tot veel commentaren: naast het bureau van die twee heren stond een bed geposteerd. In de Brugse kleedkamer werden daar allerlei schuine opmerkingen over gemaakt. Stel dat Clement als trainer aan de slag gaat bij Racing en bij zijn eerste werkdag een bed eist in zijn trainersbureau, dan weten Jos Daerden, Guy Martens en Pierre Denier misschien niet meteen waar ze het hebben. Een ding mag dan duidelijk zijn: het zal Philippe Clement zijn die de lakens uitdeelt.

Ereburger

In Sint-Truiden weigert Ria Bollen (altzangeres) het ereburgerschap, hoewel de fruitstad het haar van harte gunt. Meteen reiken wij hier een helpende hand uit voor een valabel alternatief: niet Michaël Roskam, noch Koen Vanmechelen, Frank De Winne of Toni Coppers, want die zijn het al. Maar een echte Hasselaar moet nu in de prijzen vallen: Guy Mangelschots, trainer met Truiens hart. Liefst 24 seizoenen was hij op het woelige Stayen aan de slag en nooit werd hij buitengezet. Ereburger, direct.