VIDEO. Gemeenteraden keuren fusie Overpelt en Neerpelt goed

Print
Overpelt / Neerpelt -

De Neerpeltse gemeenteraad keurde maandagavond unaniem de fusie met Overpelt goed. “Met deze beslissing vragen we aan de Vlaamse regering om de nieuwe gemeente Pelt te erkennen vanaf 1 januari 2019”, duidde Neerpelts gemeenteraadsvoorzitter Frank Smeets (CD&V), die ook de rol van fusiecoördinator opnam. De Overpeltse gemeenteraad heeft het gelijktijdig ook unaniem goedgekeurd.

“We zouden ook langs elkaar kunnen proberen ons best te blijven doen, maar de handen in elkaar slaan is naar onze inwoners toe op dit ogenblik de beste keuze”, zegt burgemeester van Overpelt, Jaak Fransen (CD&V).

Vurige verdediger

Burgemeester van Neerpelt, Raf Drieskens (CD&V), heeft naar eigen zeggen een ongelooflijk goed gevoel bij de fusie. “Ik ben altijd al een groot pleitbezorger en een vurige verdediger geweest van de fusie”, klinkt het. “Ik denk dat we nu een heel goede en belangrijke stap zetten en er op deze manier in slagen om voor de meer dan 32.000 inwoners een heel sterke, betrouwbare omgeving te creëren. Pelt wordt een vooruitstrevende gemeente, maar blijft wel compact.”

“We zouden ook langs elkaar kunnen proberen ons best te blijven doen, maar de handen in elkaar slaan is naar onze inwoners toe op dit ogenblik de beste keuze”, zegt burgemeester van Overpelt, Jaak Fransen (CD&V).

Terwijl in Neerpelt de volledige gemeenteraad voor honderd procent achter de fusie staat, passeerden er in Overpelt toch enkele opmerkingen de revue. “Zo heeft N-VA graag dat er niet te veel schepenen worden aangesteld”, aldus Fransen. “En Groen en de Lijst Vissers (voormalige Vlaams-Belang-fractie, red.) stelden zich al van in juni de vraag of de fusie wel goed genoeg onderzocht was.” Fransen was dan ook verrast dat de volledige gemeenteraad ‘ja’ heeft gestemd.

De komende maanden werken beide gemeenten verder aan de oprichting van één organigram. “We willen een duidelijke dienstverlening, maar ook een duidelijke visie creëren”, aldus Drieskens. De Vlaamse regering maakt werk van een decreet, zodat het Vlaams parlement de uiteindelijke beslissing tot fusie kan maken. Vanaf 1 januari 2019 houden Neerpelt en Overpelt op met bestaan en start de nieuwe gemeente Pelt.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio