Cyril Ramaphosa volgt Jacob Zuma op aan het hoofd van het ANC

Print
Cyril Ramaphosa volgt Jacob Zuma op aan het hoofd van het ANC

Foto: REUTERS

Huidig ondervoorzitter van het ANC Cyril Ramaphosa volgt president Jacob Zuma op aan het hoofd van Zuid-Afrika’s grootste partij. Hij haalde het nipt van Zuma’s ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma. Het wordt dus Ramaphosa die de partij in diepe crisis naar de voor 2019 geplande presidentsverkiezingen zal leiden, en die mogelijk dus de volgende president van de Regenboognatie wordt.

Tijdens het congres van de partij, sinds zaterdag aan de gang in Johannesburg, haalde Ramaphosa 2.440 stemmen, tegen 2.261 stemmen voor Dlamini-Zuma.

Van Ramaphosa wordt verwacht dat hij zal breken met de jarenlange corruptie van de Zuma’s. Tegen de president lopen maar liefst 738 corruptie-, fraude- en andere klachten. Een ANC onder leiding van Zuma zou dan weer een status quo betekenen, en juridische bescherming voor Zuma. De markten hielden maandag al de hele namiddag alvast rekening met winst voor Ramaphosa: de Zuid-Afrikaanse rand noteerde de afgelopen maanden nooit zo hoog. Toch leek de afgelopen dagen geen van de twee grootste kanshebbers het overwicht te halen.

In de nieuwe top zes van de partij zitten wel nog altijd drie namen uit de entourage van Zuma. Het wordt afwachten hoeveel steun Ramaphosa zal krijgen voor zijn hervormingen.

Volgens waarnemers zijn die hervormingen onder meer nodig om de electorale neergang van de iconische partij te keren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen, vorig jaar, verloor de partij al de controle over onder meer Johannesburg en Pretoria.

Ramaphosa was in de jaren 90 vakbondsleider, maar vervelde als bedrijfsleider tot een van de rijkste Zuid-Afrikanen, mede dankzij een beleid dat focuste op black empowerment. Als zakenman kreeg hij af en toe wel kritiek te verduren, en ook als ANC-topper is zijn reputatie niet onbesproken - ook met Ramaphosa als ondervoorzitter kon Zuma ongestoord zijn gang blijven gaan.

Behalve Ramaphosa en Dlamini-Zuma waren er nog vijf andere kandidaten voor het voorzitterschap, maar zij maakten geen kans.