© Frits Van der Wens

© Frits Van der Wens

thumbnail: null
thumbnail: null

Proosterbos haakt aan bij WhatsApp-project

Enkele bewoners uit de Maasmechelse wijk Proosterbos hebben de handen in elkaar geslagen en een WhatsApp Buurtpreventiegroep opgericht.

Frits Van der Wens

Proosterbos is de proeftuin van Maasmechelen in het Buurpreventieproject. De bewoners wilden naar voorbeeld van de gemeente Lanaken ook een eigen groep opzetten. De wijk kwam eerder dit jaar in het nieuws toen buurtbewoners zich beklaagden over vandalisme en provocerend gedrag door hangjongeren in de straten van de kern. Uit de eerste resultaten van WhatsApp Buurtpreventie in Lanaken blijkt dat niet alleen de aantallen diefstallen en inbraken dalen, maar ook andere criminele of overlastgevende activiteiten verminderen door het alarmeringssysteem waarmee bewoners snel verdachte activiteiten kunnnen melden.

De lokale politie Lanaken/Maasmechelen steunt het initiatief van de bewoners zoals in de gemeente Lanaken, daar zijn nu zeven groepen actief na de start van het project, twee jaar geleden. Toezicht op en aansturen van de groepen worden door een aangestelde coördinator verricht, vaak wonend in de wijk zelf.

De bewoners van de wijk Proosterbos krijgen ook hulp van de beheerders en initiatiefnemers uit de gemeente Lanaken die als eersten betrokken waren en expertise hebben opgebouwd met de WhatsApp Buurtpreventie. Door goede afspraken en samenwerking met de lokale politie is de effectiviteit aangetoond en heeft burgemeester Marino Keulen ook vanwege de preventieve werking zo’n vijftig WhatsApp Buurtpreventie borden in zijn gemeente laten plaatsen.

Hoe werkt WhatsApp Buurtpreventie Limburg (B) : https://youtu.be/z_0q-FIe12s

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio