Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen

Print
Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen

In Lommel belandde een auto tegen een boom. Foto: Dick Demey

Genk / Lommel -

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor gladde wegen, houd voldoende afstand als je nog de baan op moet. Er gebeurden al verschillende ongevallen: in Genk ging een auto verschillende keren overkop en in Lommel knalde een auto tegen een boom. In het Antwerpse Hulshout slipte een vrachtwagen die in de gevel van een woning terechtkwam, in het Oost-Vlaamse Watervliet verkeren nog vier mensen in levensgevaar na een frontale botsing.

Het wegdek ligt er op sommige Vlaamse wegen spiegelglad bij door rijm- en ijsplekken, en dat verraste heel wat bestuurders. Het Vlaamse Verkeerscentrum waarschuwt weggebruikers die de baan nog op moeten vanochtend: “Pas je rijstijl aan en beperk je snelheid.” Op de Antwerpse snelwegen gold tot 11 uur een tijdelijke snelheidsbeperking van 70 km/uur.

In Vlaams-Brabant werd de automobilisten via de dynamische borden gevraagd niet sneller te rijden dan 90 km/uur. Die snelheidsbeperking is sinds ongeveer 10.30 uur opgeheven.

De situatie op de weg is dus aan het verbeteren, maar woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum vraagt aan wie de weg opgaat, toch nog altijd om voorzichtig te zijn, vooral op bruggen en knooppunten van snelwegen.

Auto tegen boom en verlichtingspaal

Op Kattenbos in Lommel is zaterdag, even voor middagnacht, een auto tegen een boom terechtgekomen. Een persoon werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

In Veldwezelt slipte een man uit Bilzen tegen drie dikke bomen op de Bilzerbaan, maar hij kon ongedeerd uit zijn auto stappen.

Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen
Foto: ToPa

In Genk vloog gisteravond een BMW met hoge snelheid van de baan, raakte een verlichtingspaal, die volledig uit de grond gerukt werd, en ging nog een paar keer overkop vooraleer hij in de gracht terechtkwam. De bestuurder zat een tijdlang met zijn voeten gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De passagier was niet gekwetst. De precieze omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht, maar wellicht was de gladheid een belangrijke factor.

In Laakdal raakte een bestuurster zwaargewond toen ze met haar auto tegen een aanhangwagen slipte. Op het kruispunt van de Varendonksebaan met de Grote Steenweg ging de auto rond 9.40 uur aan het slippen en reed tegen de aanhangwagen van een jeep. De bestuurster zat gekneld en werd met zware, maar niet levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Vrachtwagen ramt gevel

In Hulshout is zondagochtend rond 6.30u een grote vrachtwagen in een voorgevel van een woning gereden. De truck was geslipt op het gladde wegdek en kwam met de flank in de gevel terecht.

De volledige voorgevel ligt in puin en het huis moest worden gestut. De oudere bewoner lag aan de achterkant van de woning te slapen. Hij is erg geschrokken, maar bleef ongedeerd. De chauffeur van het Hulshoutse transportbedrijf Frans Hendrickx & Zonen liep evenmin verwondingen op.

Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen
Foto: Hans Otten
Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen
Foto: Hans Otten

Frontale botsing

Ook in het Oost-Vlaamse Watervliet, een deelgemeente van Sint-Laureins dichtbij de grens met Nederland, gebeurde zaterdag rond 23.30 uur een ongeval. Eén auto ging uit de bocht en botste frontaal met een tegenligger. In totaal kwamen acht ambulances, twee MUG’s en de brandweer van Kaprijke ter plaatse. Inmiddels zouden alle inzittenden van de voertuigen bevrijd zijn. Acht personen raakten gewond, waarvan vier nog in levensgevaar verkeren. De weg is evenwel nog volledig versperd.

Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen
Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen

Auto in kapsalon

Ook in Halle gebeurde zaterdagavond een ongeval, omstreeks 23.15u op de Nijvelsesteenweg. De personenwagen ging richting stadscentrum maar de bestuurder miste de bocht naar de Leopoldstraat. De wagen rukte daarbij een betonblok uit de grond en sleurde een elektriciteitskast mee. Uiteindelijk gleed de wagen in op de flank van het kapsalon op de hoek. De bestuurder werd lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Een deel van het interieur van het kapsalon werd vernield door de klap, maar het gebouw liep geen structurele schade op.

Gladheid verrast weggebruikers: verschillende ongevallen

Drukke zondagochtend

Ook elders op Vlaamse wegen gebeuren verschillende ongevallen. Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum noemt het een bijzonder drukke zondagochtend. “In de controlekamer is het heel erg druk,” zegt hij. “Er gebeurden heel wat ongevallen vanochtend, en nog steeds, vooral in het Antwerpse. Gelukkig is het zondag en dus redelijk rustig op de weg.”