Nederlands dj-duo scoort met hit van Katastroof: “Sabam kan er niets aan doen”

Print
Nederlands dj-duo scoort met hit van Katastroof: “Sabam kan er niets aan doen”

Foto: Raf Basstanie

Toen een fan de mannen van Katastroof het nummer ‘Narco’ van Blasterjaxx en Timmy Trumpet liet horen, geloofden de bandleden hun oren bijna niet. Het nummer is praktisch een doorslagje van hun hit ‘Zuipen’. Toen ze bij auteursrechtenorganisatie Sabam aanklopten voor hulp, bleek dat die echter niets kon doen tegen het plagiaat. Ook het nummer ‘Bazaar’ van het dj-duo KSHMR & Marnik bevat een overduidelijke sample van ‘Zuipen’.

“40 jaar lid van Sabam. Eerste keer dat we vragen onze rechten te verdedigen in een plagiaatzaak. “Sorry, daar kunnen we niks aan doen. We kunnen wel een niet bindend onderzoek doen. Dat is dan 1500 euro”, zo tweette Katastroof eerder vandaag.

Die plagiaatzaak, die heeft te maken met het nummer ‘Narco’ van het Nederlandse duo Blasterjaxx en de Australische dj en producer Timmy Trumpet. Een nummer waarvan iedereen met oren merkt dat het wel heel sterk lijkt op ‘Zuipen’ van Katastroof. Toch kan Sabam niet tussenkomen.

“Plagiaat moet uitgevochten worden in de rechtbank”, klinkt het daar. “En als we zouden tussenkomen, dan zitten we met een belangenconflict.” Blasterjaxx is namelijk verbonden aan de Nederlandse auteursrechtenvereniging Buma/Stemra, waarmee Sabam samenwerkt. Of er dan niet bemiddeld kan worden tussen de eigen leden? “Dan zouden we partij kiezen. Dat ligt heel moeilijk.”

Video: YouTube

Meer dan bemiddeling zou er voor Katastroof nochtans niet nodig zijn. “We zijn absoluut geen geldwolven en we willen ook niet dat dat nummer offline gehaald wordt. Als ze gevraagd hadden of ze onze muziek mochten gebruiken, hadden we dat sowieso toegestaan. Maar we willen wel de erkenning die ons toekomt.”

De band is merkbaar teleurgesteld in Sabam, dat hen enkel aanbood om een niet bindend onderzoek te verrichten dat de band 1.500 euro zou kosten. “Die prijs is er vooral voor het ontradend effect”, klinkt het bij Sabam, “want dat onderzoek is in de rechtbank toch niet geldig. In een plagiaatzaak wordt er een onafhankelijke expert aangesteld.”

Er zit voor de Antwerpse band dus niets anders op dan zelf via een advocaat contact op te nemen met Blasterjaxx. “Maar dat kost ook geld, daar moeten wij ook al voor samenleggen”, klinkt het. “We hopen dan ook dat er wat ruchtbaarheid aan gegeven kan worden zodat ze de brief van onze advocaat niet zomaar naast zich neerleggen.”

Onze redactie heeft ook platenlabel Spinnin’ Records om een reactie gevraagd, maar die blijft vooralsnog uit.

Tweede cover

Ook het nummer ‘Bazaar’ van het Amerikaans-Italiaanse dj-duo KSHMR & Marnik bevat een niet te ontkennen sample van ‘Zuipen’. Het nummer dateert van 2015 en heeft al meer 31 miljoen beluisterbeurten op YouTube.