Man die op Canvas Holocaust in vraag stelde niet langer lid van de N-VA

Print
Man die op Canvas Holocaust in vraag stelde niet langer lid van de N-VA

Foto: VRT

Jan Tollenaere, die in het Canvasprogramma Kinderen van de Collaboratie Joden afschilderde als “parasieten” en het bestaan van de Holocaust in twijfel trok, is niet langer lid van de N-VA. Dat is bevestigd aan onze redactie. “Hij was tot dezelfde conclusie gekomen als wij en heeft zijn lidkaart ingeleverd.”

Jan Tollenaere, zoon van de beruchte propagandaleider in de Tweede Wereldoorlog Reimond Tollenaere, was donderdag te zien als getuige in het Canvasprogramma Kinderen van de Collaboratie. In de uitzending stak Tollenaere zijn afkeer voor Joden niet onder stoelen of banken. Hij noemde hen onder meer “parasieten”, noemde zichzelf “antisemitisch” en vroeg zich af of de Holocaust “wel allemaal waar” was.

Zijn optreden zorgde voor veel ophef vanuit de Joodse gemeenschap. “Een abjecte opvatting”, stelde het Forum der Joodse Organisaties. Ook de VRT werd gehekeld voor het schenken van een podium aan Tollenaere “om het gedachtegoed van zijn vader verder uit te dragen en te vergoelijken”.

N-VA

De kopstukken van de N-VA-afdeling in Turnhout hadden Tollenaere zaterdag uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van zijn uitspraken. “Daarbij heeft hijzelf zijn lidkaart ingeleverd, in het belang van de partij”, zegt afdelingsvoorzitter Els Baeten.

“Hij voelde al langer dat het beter was voor de partij om dat te doen. Hij was tot dezelfde conclusie gekomen als wij.” De nationale partijtop is tevreden dat hij niet langer lid is van de N-VA. “Zijn uitspraken gaan in tegen het gedachtegoed van de partij en de democratische waarden die elk lid moet naleven”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.