Helft van vuurwerk in winkel niet veilig

Print
Helft van vuurwerk in winkel niet veilig

Foto: sh

In de afgelopen twee jaar heeft de overheid 59 vuurwerkartikelen gecontroleerd op veiligheid, daarvan bleken er 26 te gevaarlijk. “Het belangrijkste is dat ze uit de handel zijn genomen.” Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) op Radio 1.

Nu de eindejaarsperiode eraan komt, haalt menig vuurwerkfan zijn hart op. Toch verloopt oudejaarsnacht maar zelden vlekkeloos: nog steeds gebeuren er veel ongevallen. Hoe dat komt? Heel wat ‘gecontroleerd vuurwerk’ blijkt helemaal niet zo veilig te zijn.

Uit de handel

FOD Economie controleerde de afgelopen twee jaar 59 vuurwerkartikelen, daarvan was bijna de helft zo gevaarlijk dat ze van de markt zijn gehaald. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) tijdens ‘De Ochtend’ op Radio 1. De vraag rijst hoe dat vuurwerk dan in eerste instantie in de winkelrekken is beland. “Het belangrijkste is dat ze uit de handel zijn genomen,” klinkt het eerder vaag. “Wanneer de veiligheid in het gedrang komt, moet het uit de handel worden genomen. In het andere geval kan vuurwerk natuurlijk wel.”

Vuurwerkwetgeving

De vuurwerkwetgeving is recent nog verstrengd door Peeters. Elke persoon mag maximaal 1 kilogram vuurwerk kopen. Dat lijkt weinig in vergelijking met onze buurlanden: in Nederland mag er tot 25 kg per persoon gekocht worden, in Duitsland zijn er géén beperkingen. “We menen dat we strenger mogen zijn dan de buurlanden, want met vuurwerk moet de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd”, verklaart Peeters.

De minister van Consumentenzaken heeft het ook over een persoonlijke, negatieve ervaring met vuurwerk. “Ik heb eens een vuurpijl afgeschoten die de verkeerde richting uitging”, vertelt hij. “En toen heb ik gezegd: nooit meer. Ik doe dat dus niet meer.” Maar wie wel nog vuurwerk wilt afschieten, wordt niet tegengehouden. “In bepaalde omstandigheden en in bepaalde volumes kan vuurwerk leuk zijn voor degene die dat graag doen.” Peeters roept nog op om de gebruiksaanwijzing nauwkeurig te lezen en toeschouwers op een veilige afstand te houden.