Noord-Koreaanse topgeneraal plots verdwenen: “Kim Jong-un liet hem uit de weg ruimen”

Print
Noord-Koreaanse topgeneraal plots verdwenen: “Kim Jong-un liet hem uit de weg ruimen”

Kim Jong-un (rechts) met achter hem generaal Hwang Pyong-so. Foto: AP

Heeft Noord-Koreaans leider Kim Jong-un een topgeneraal laten ombrengen? Daarover wordt alleszins de voorbije dagen hevig gespeculeerd nadat generaal Hwang Pyong-so plots uit het publieke leven verdwenen is.

Generaal Hwang Pyong-so was ooit een van de belangrijkste getrouwen van Kim Jong-un. Zo was hij een van de enige vier mensen die vaak op foto’s voor staatspropaganda naast de Noord-Koreaanse dictator stond. Dat was in september nog het geval, toen gecommuniceerd werd over de zesde nucleaire test van het regime. De man werd ooit beschouwd als de op één na machtigste man in Noord-Korea, na Kim Jong-un zelf dus.

Maar sinds de nucleaire test van september is het stil rond de generaal. Pyong-so zou verbannen zijn uit de partij nadat hij beschuldigd werd van omkoping en ‘een onzuivere houding tegenover het regime’. Hwang zou smeergeld hebben ontvangen in ruil voor promoties. Ook de rechterhand van Hwang, Kim Wong-hong, zou betrokken zijn bij de omkoping en werd naar een gevangenenkamp gestuurd.

Of dat ook voor Hwang zelf het geval is, is niet duidelijk. Vast staat wel dat hij sinds 13 oktober niet meer in het openbaar is verschenen. “Als Hwang inderdaad uit de Arbeiderspartij werd gezet, dan zou dit het einde betekenen van zijn politieke carrière en mogelijk ook van zijn leven”, schrijft de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo.

Noord-Koreaanse topgeneraal plots verdwenen: “Kim Jong-un liet hem uit de weg ruimen”
Kim Jong-un bracht vrijdag een bezoek aan Mount Paektu Foto: AFP

Symbolisch bezoek

Dat Kim Jong-un vorige week vrijdag een bezoek bracht aan Mount Paektu doet speculaties over een mogelijke executie van de topgeneraal nog meer toenemen. Het vaak symbolische bezoek aan de berg wordt meestal gevolgd door cruciale beslissingen van de Noord-Koreaanse leider. Zo bracht hij ook in november 2013 een bezoek aan Mount Paektu vooraleer hij meerdere toppolitici liet executeren. In april 2015 deed hij hetzelfde vooraleer hij voormalig defensiechef Hyon Yong-choi liet ombrengen.

De vader, en voorganger, van Kim Jong-un deed destijds hetzelfde.

Het zal alleszins niet de eerste keer zijn dat Kim Jong-un bondgenoten, familieleden of rivalen die in de ogen van Jong-un zelf in ongenade zijn gevallen uit de weg laat ruimen.

Noord-Koreaanse topgeneraal plots verdwenen: “Kim Jong-un liet hem uit de weg ruimen”

Kim Jong-nam: de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator werd in februari 2017 vermoord in de luchthaven van Maleisië door een aanval met een chemische spray.

Ro Yong-jin: de topmedewerker van Onderwijs werd in augustus 2016 geëxecuteerd omdat hij tijdens een meeting in slaap was gevallen.

Hyong Yong-Choi: de defensieminister werd in april van 2015 publiekelijk geëxecuteerd nadat hij in slaap was gevallen tijdens een evenement en bepaalde instructies niet had uitgevoerd.

Jang Song-Thaek: de nonkel van Kim Jong-un was een generaal die ervan beschuldigd werd zich tegen het regime te hebben gekeerd. In december 2013 werd hij geëxecuteerd. Ook meerdere familieleden zouden toen zijn omgebracht.

Kim Kyong-hui: de tante van Kim Jong-un en de echtgenote van Jang werd in mei 2014 vergiftigd nadat ze geklaagd had over de executie van haar echtgenoot.

O Sang-hon: de viceminister van openbare veiligheid werd in april 2014 met een vlammenwerper geëxecuteerd omdat hij ervan verdacht werd een bondgenoot te zijn van Jang Song-Thaek.

Kim Chol: een viceminister van het leger werd omgebracht met een mortier in april 2014 omdat hij alcohol gedronken had tijdens de officiële rouwperiode voor de dood van Kim Jong-il.