NASA ontdekt samen met Google twee nieuwe planeten

Print
NASA ontdekt samen met Google twee nieuwe planeten

Een vergelijking tussen ons zonnestelsel en het Kepler-90-system, met als derde planeet de pas ontdekte Kepler-90i. Foto: AP

NASA heeft met de hulp van Google twee nieuwe planeten ontdekt in twee verschillende stelsels. Door de vondst van één van de planeten verliest onze zon een record: het is niet langer de enige ster waar acht planeten omheen draaien.

Donderdagavond (Belgische tijd) deed NASA zijn aangekondigde nieuws uit de doeken. Na een nieuwe analyse van de data van ruimtetelescoop Kepler werden twee nieuwe planeten ontdekt, meldde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap. In het Kepler-80-systeem werd een zesde planeet aangetroffen die de naam Kepler-80g kreeg. Kepler-80g, dat ongeveer even groot is als de Aarde, is onderdeel van een zeer stabiel systeem van planeten.

Kepler-90i

Het was echter de andere vondst waar het voornamelijk over ging tijdens de aankondiging. De tweede ontdekte planeet werd aangetroffen in het systeem Kepler-90, dat op 2.545 lichtjaren van ons vandaan ligt, en zal door het leven gaan als Kepler-90i. Deze Kepler-90i is een zeer hete en rotsachtige planeet met een oppervlaktetemperatuur van circa 450 graden en draait in 14.4 dagen rond haar ster.

De nieuw ontdekte planeet draait is de kleinste in haar stelsel Kepler-90i draait samen met zeven andere planeten rond dezelfde ster en dat is bijzonder. Dat is namelijk evenveel als de huidige recordhouder: onze zon.

“Het Kepler-90-systeem is een soort mini-versie van ons zonnestelsel”, legt Andrew Vanderburg, astronoom aan de universiteit van Texas, uit. “De kleine planeten zitten meer vanbinnen, terwijl de grote planeten aan de buitenkant van het stelsel zitten. Maar alles is veel dichter op elkaar gepakt.”

Google

De ontdekking van de twee planeten gebeurde met de hulp van Google. Onderzoekers van de Amerikaanse gigant ‘trainden’ een computer om dergelijke exoplaneten op te sporen. Google liet hun artificiële intelligentie los op de gigantische data van de Kepler-telescoop (de telescoop scande al 145.000 sterren). Zonder het zogenoemde ‘machine learning’ zou de analyse van de data veel langer geduurd hebben.