Maasmechelaar laat vriendin levenloos achter na val van trap: “Dacht dat ze haar roes lag uit te slapen”

Print
Maasmechelaar laat vriendin levenloos achter na val van trap: “Dacht dat ze haar roes lag uit te slapen”

Themabeeld Foto: Photo News

Maasmechelen -

Een 36-jarige man uit Maasmechelen riskeert, net zoals zijn dementerende vader, een celstraf van een jaar en een geldboete van 600 euro omdat hij geen hulp bood nadat zijn vriendin (32) van de trap viel. Ondertussen ligt de Oekraïense vrouw nog steeds in coma. “Ik dacht dat ze haar roes lag uit te slapen beneden aan de trap”, verklaarde hij voor de rechter.

Op 21 mei 2015 kregen de hulpdiensten een verontrustend telefoontje. In Maasmechelen lag er een jonge vrouw levenloos onderaan de trap van haar woning. Ze was bewusteloos, voelde koud aan en bloedde uit haar oor. Het was een werkman van de werf tegenover het huis waarin de vrouw aangetroffen werd, die hulp zocht door de ziekenwagen te bellen. De vriend van het slachtoffer stond er volgens een getuige eerder nonchalant bij.

Roes uitslapen

De avond voordien maakte het koppel hevige ruzie. Een buurman kon de gemoederen bedaren waarna de dertiger besloot om die nacht bij zijn moeder door te brengen. “De vrouw liep zelfs met messen achter mijn cliënt aan”, aldus zijn raadsman. “Als ze gedronken had, was ze enorm agressief.” De volgende ochtend keerde de Maasmechelaar terug naar de woning van zijn dementerende vader, waar hij samen met zijn vriendin inwoonde.

“Toen ik thuis kwam, zag ik haar onderaan de trap liggen”, verklaarde hij voor de rechter. “Ze lag regelmatig haar roes uit te slapen: in de zetel, aan de trap, op de tafel,… Ik dacht dat ze deze keer ook gewoon te veel gedronken had. Uit vrees om haar terug kwaad te maken, durfde ik haar niet te wekken.” De man besloot om rond acht uur een ontbijtje te nuttigen op café. Toen hij merkte dat de vrouw om elf uur nog steeds ‘lag te slapen’, wilde hij zijn vriendin in de zetel leggen. “Maar ze was te zwaar, waardoor hij hulp zocht bij de werkmannen van de werf tegenover zijn woning”, legde zijn advocaat uit. “Zij zagen meteen dat de vrouw in een zeer onnatuurlijke houding lag. Toen pas werd het mijn cliënt duidelijk dat dit een zeer ernstige situatie was.”

Oekraïne

De procureur is er echter van overtuigd dat de man haar bewust liet liggen en eist een opsluiting van een jaar. De vrouw, die volgens de raadsman van de dertiger illegaal in ons land verbleef, ligt ondertussen nog steeds in coma en werd gerepatrieerd naar haar thuisland.

Vonnis volgt op 10 januari.