Lancering Belgisch experiment naar ruimtestation ISS nog eens verschoven door problemen bij SpaceX

Print
Lancering Belgisch experiment naar ruimtestation ISS nog eens verschoven door problemen bij SpaceX

Elon Musk, Tesla-baas en CEO van SpaceX. Foto: AFP

De reeds enkele keren uitgestelde lancering van een experiment van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol naar het Internationaal Ruimtestation ISS loopt alweer vertraging op, zo heeft raketbouwer SpaceX berichten in de gespecialiseerde pers bevestigd.

Het SCK stuurt in het kader van een al 25 jaar durend onderzoeksproject een fotobioreactor naar het ISS om de werking van spiruline te testen. Het project moet cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die gedurende verschillende weken aan gewichtloosheid en kosmische straling wordt blootgesteld.

Het toestel vliegt mee met een onbemande Dragon-capsule. Een Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX moet deze ruimtecargo, de vijftiende sinds het opstarten van het programma, van op Cape Canaveral in Florida naar het ISS slingeren voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. De nuttige lading weegt 2,2 ton.

De vertrekdatum was aanvankelijk 4 december, en verschoof dan talloze keren. Ook woensdag lukt het niet, want er zijn in het brandstofsysteem van de tweede trap onverwacht “deeltjes” gevonden. Het is opruimen en verifiëren geblazen. Daardoor is de start naar vrijdag 16.35 uur Belgische tijd verschoven.

De eerste trap van de vrijdag te lanceren Falcon is al eens gebruikt. Het is de eerste keer dat de NASA een missie met een gerecupereerde rakettrap laat gebeuren, aldus de gezaghebbende krant Florida Today.

Als het vrijdag niet lukt, zal het wellicht tot ten vroegste Kerstmis worden.