Financiën wil nieuwe pensioenval zo snel mogelijk rechtzetten: “Erfenis van jarenlang gebricoleer”

Print

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil zo snel mogelijk bekijken hoe een mouw kan worden gepast aan een nieuwe fiscale pensioenval, waardoor tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betaalden, dat nu plots wel moeten doen.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat er nieuwe pensioenvallen ontstaan en gepensioneerden er op achteruitgaan”, reageert het kabinet. “Er moet zo snel mogelijk onderzocht worden hoe het neveneffect weggewerkt kan worden”, klinkt het bij de woordvoerder van Van Overtveldt , die tegelijkertijd ook de vorige legislaturen met de vinger wijst. “Dit fiscaal systeem is een erfenis van decennialang gebricoleer.”

De federale regering kwam in november met een oplossing voor een vorige fiscale pensioenval, waardoor een hoger brutopensioen voor bepaalde groepen uitdraaide in een lager nettobedrag. Daar werd een mouw aan gepast, maar die creëerde een nieuwe pensioenval, berekende consultant PwC.

Dit keer moeten tienduizenden gepensioneerden en invaliden die vorig jaar geen belasting betalen dat plots wel doen. Concreet gaat het om mensen met een brutopensioen tussen 1.236 en 1.263 euro. Zij kunnen jaarlijks tot 45 euro verliezen, alleenstaanden die het pensioen aanvullen met werken, riskeren een nog groter verlies.