Maastrichtse studenten wonen gratis in ruil voor inzet in wijk

Print
Maastrichtse studenten wonen gratis in ruil voor inzet in wijk

Illustratiebeeld. Foto: iStock

Negen studenten van de Universiteit Maastricht hoeven niks te betalen voor hun woning, omdat ze zich minimaal acht uur per week inzetten voor de wijk waarin ze wonen. Dat meldt De Limburger.

In samenwerking met onder meer de gemeente Maastricht en de universiteit zijn door woningcorporaties drie panden gratis beschikbaar gesteld, op de servicekosten na. In elk pand wonen drie studenten.

De bedoeling is dat het aantal panden dat voor het gezamenlijke project ‘Match’ beschikbaar is, op termijn zal uitgroeien tot vijftien. Dat zou betekenen dat 45 studenten van de universiteit nagenoeg gratis in de stad kunnen wonen, gedurende minimaal een jaar. Het gaat om panden die op de nominatie staan om gerenoveerd of gesloopt te worden. Daar wordt door de woningcorporaties dus voorlopig van afgezien. De huidige drie beschikbare panden liggen in de wijken Mariaberg, Nazareth en Wittevrouwenveld.

Vluchtelingen

In ruil voor de gratis woonruimte moeten de studenten naast hun studie acht uur per week iets gaan terugdoen voor de wijk waarin ze wonen, waarbij de focus in eerste instantie vooral gericht moet zijn op de integratie van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Die inzet door de studenten wordt door de universiteit ook gecontroleerd.

De eerste plannen liggen er inmiddels: het opzetten van een buurttuin in Mariaberg, het organiseren van een kookavond in Nazareth/Limmel en het faciliteren van voetbalavonden in Wittevrouwenveld, samen met de in die wijk woonachtige jeugd. Het project ‘Match’ past volgens voorzitter Martin Paul van het college van bestuur van de universiteit “naadloos in onze strategische visie dat studenten niet met hun rug naar de stad moeten staan. Ze moeten deel uitmaken van de samenleving.”