vanmechelen op woensdag

”Kunst en horeca zijn twee kamers van een long”

Print
”Kunst en horeca zijn twee kamers van een long”

Een voorstelling in een doorsnee cultureel centrum, met een begeesterde spreker en een geboeid publiek. Na de voorstelling zoekt niemand echter contact met een ander, niemand deelt. Er is geen nest, geen bevruchting. De ruimte is misschien te groot, de drank te slecht, de sfeer te sereen?

Nesten maak ik als kunstenaar op verschillende plaatsen, voor diverse mensen en uiteenlopende gelegenheden. Samenvloeiingen van mensen en ideeën, van perspectieven en opinies vormen immers de brandstof die van kunst splijtstof maakt. Dat samenvloeien gebeurt al sinds mensenheugenis op plaatsen met spijs en drank.

Dat wisten de kunstenaars en filosofen uit het post-Ivoren Torentijdperk als de beste. Sartre en de Beauvoir brachten hun dagen door in Café de Flore, Picasso zat in Les Deux Magots, Hemingway in La Floridita en in The Odeon in New York laafden Rauschenberg, Serra, Johns en Warhol zich aan anderen. Kunst en horeca zijn twee kamers van een long.

Mijn Lucy Boarfood-truck op Meatpack aan Antwerpen-Dam is een mobiele vloei- en ontmoetingsplaats. Meatpack wil ons laten nadenken over de samenleving, op een plaats die slachthuis was en verdween door bloedarmoede, figuurlijk toch. Meatpack verbindt het fijne raderwerk van onze samenleving via de ambachten en maakt een diversiteitszone waarin leven zich kan ontplooien en de een de ander inspireert. Mijn foodtruck dient er als brug, de hotdog die u er eet, staat voor diversiteit en leven geven. Op een plaats die enkel voor dood en nemen stond.

Ons pas geopende Cosmocafé in Sint-Truiden is een permanente vloeiplaats. Het is geen taverne of brasserie. Cosmocafé is een tabakloze staminee, om een woord te gebruiken dat Victor Hugo-eske connotaties heeft. Maar dan met een vleug Hopper en een zware dosis Vanmechelen en vooral veel gezelligheid en warmte van het cosmoteam.

Kleine, fijne plaatsen als Cosmocafé zuigen mensen aan en stimuleren conversaties, meer dan ze mensen laten wegtobben achter hun bier of zich verschuilen achter hun prosecco. Een cafeetje moet een plaats zijn waar mensen spontaan contact zoeken, aan elkaar vertrouwd geraken en informatie delen. Elkaar beter leren kennen is het fundament dat onze samenleving inspireert.

Het mondiaal kunstcafé dat Cosmocafé is, laat toe te ontsnappen aan hoogdravendheid, aan pijn en ellende. De kunst aan de muur en die op de tong verleidt, doet nadenken en spreken.

Cosmocafé trekt de wereld naar binnen en stuurt die weer naar buiten. Bevrucht.