Waarom je een hardgekookt ei nooit in de microgolfoven mag steken

Print

Hoewel de microgolfoven extreem handig is om snel even wat eten op te warmen, kan het apparaat ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Dat bewijst een onderzoek naar de gevolgen van een hardgekookt ei dat wordt opgewarmd in de magnetron.

Een hardgekookt ei opwarmen in de microgolfoven kan tot een explosie leiden, bewijzen heel wat filmpjes op internet én een recent onderzoek naar het geluidsniveau van exploderende hardgekookte eieren. Dat onderzoek kwam er nadat het hardgekookt ei van een klant op restaurant in zijn mond was geëxplodeerd. De man had naar eigen zeggen “blijvende gehoorschade” opgelopen en de zaak werd uiteindelijk in de rechtbank beslecht. Maar het onderzoek naar de eieren ging nadien nog verder.

Anthony Nash en Lauren von Blohn voeren akoestische onderzoeken uit bij Charles M. Salter Associates in het Amerikaanse San Francisco. Ze warmden als experiment heel wat hardgekookte eieren op in de microgolfoven, in een badje met water. Slechts 30% van de eieren overleefde de magnetron, maar ontploften later alsnog toen ze met een scherp voorwerp werden geprikt. “Op dertig centimeter afstand ervaarden we een piek die tussen de 86 en 133 decibel bedroeg”, aldus Nash. “De kans dat een exploderend ei iemands gehoor beschadigt is nogal klein. Het is een beetje alsof je Russische roulette speelt met een ei.”

De onderzoekers ontdekten ook dat de temperatuur van het eigeel telkens veel hoger was dan dat van het water waarin de eieren opgewarmd werden. Ze vermoeden dat het eiwit waterdeeltjes gevangen houdt in het eigeel, zodat die extreem kunnen opwarmen met een explosie tot gevolg.