Food

Kerstkoken met Peppe Giacomazza: “Overdrijf niet, hou het simpel”

Print
Kerstkoken met Peppe Giacomazza: “Overdrijf niet, hou het simpel”

De sint heeft nog maar net zijn rug gekeerd of de feestdagen zijn al begonnen voor chefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza . Voor het nieuwe Njam!-programma ‘De Chalet’ logeerden ze vijf dagen in de Belgische Ardennen en maakten ze hun fijnste gerechten klaar. Wij schotelden de drie chefs onze eindejaarsvraagjes voor. Vandaag: Peppe Giacomazza.

Vijf dagen in een chalet met drie chefs, wat heb je daarvan onthouden?

“Roger, Dominique en ik kennen elkaar al lang, we waren er allemaal bij van in het begin bij njam!, maar het ontbreekt ons aan de tijd om elkaar veel te zien. Daarom was dit zo’n unieke ervaring, ik heb echt veel geleerd van hen. Zij zijn bijvoorbeeld veel gestructureerder dan ik… Ik was erg onder de indruk van de paté en croûte die Roger gemaakt had. In je eigen keuken is dat één ding, maar op locatie is dat een groot risico.

Kook je zelf met kerst? En wat moeten we ons voorstellen bij een Italiaans kerstdiner?

“Thuis koken we nu zoals vroeger in Sicilië, de recepten van la nonna. Iedereen maakt iets: mijn vrouw en ik maken een gerechtje, mijn schoonmoeder ook, … zolang het maar gezellig is. Op het menu staan gevulde kalkoen, een kippensoep met hele kleine ravioli’s in, stokvis met artisjokken en aardappelen. Eindigen doen we met de typische cake met vruchten, de pannetone. Die ga ik dit jaar zelf maken, ik heb al geoefend”.

Kerstkoken met Peppe Giacomazza: “Overdrijf niet, hou het simpel”

Wat is de meest gemaakte fout die je kan maken als je gasten ontvangt?

“Ik heb hetzelfde advies als Roger: doe niet te moeilijk, ga geen ingewikkelde gerechten voor het eerst proberen. Gebruik goede ingrediënten. Een goed ingrediënt is al rijk op zich, dat heeft niet veel nodig. Overdrijf niet, hou het simpel.”

Welke kerst is jou altijd bijgebleven?

“Vroeger gingen we altijd met de hele familie naar Sicilië, dat was echt een soort vakantie. Later heb ik ooit eens met Roger Kerstmis en nieuwjaar doorgebracht in Abu Dhabi. We hebben toen vanaf het hoogste punt in de Sahara naar beneden geplast - tegen de wind in!”

Op naar 2018, maar wat was jouw hoogtepunt van het bijna voorbije jaar?

“Vorig jaar was ik verkozen tot beste Italiaanse chef door Gault&Millau, dat is blijven nazinderen. Ik ben ook bij Peter Goossens gaan eten, dat blijft een fantastische ervaring. Maar die vijf dagen samen in de chalet beschouw ik toch ook als één van de hoogtepunten. Ik weet niet of het eigenlijk al eens gedaan was, drie chefs in een huis. Maar ik zou het zo opnieuw doen, liefst in Italië!

De Chalet – vanaf 8 december, elke vrijdag om 17u15 & 23u15 op njam!

Niet te missen