Interieur

Kerstversiering in tijden van Instagram: “Een boom is geen must” en andere tips

Print
Kerstversiering in tijden van Instagram: “Een boom is geen must” en andere tips

Foto: Ian Hermans voor Goodwill

Tien jaar geleden zette je een kerstboom. Lampjes erin, ballen, misschien wat engelenhaar en een kerststal eronder. Vandaag kom je daar niet meer mee weg: er is Pinterest en er is Instagram, waarvoor je foto’s van originele versieringen en mooi gedekte tafels nodig hebt. Anne-Catherine Gerets, auteur van het boek ‘Insta Interieur’, geeft haar tips.

Begint versiering bij de kerstboom?

“Een boom mag en is zelfs leuk, maar geen must. Ik merk dat vooral jonge mensen vaker naar alternatieven zoeken, omdat een echte boom onhandig is en ecologisch niet juist aanvoelt, en een mooie valse boom is erg duur. Dus hangen ze slingers en lichtjes in de planten die ze al hebben, zoals een monastera of een palm bijvoorbeeld. Of ze kleden een lader mooi aan. Wat je ook kan doen, heel eenvoudig, is een slinger met kerstlampjes gewoon op de vensterbank leggen. Die gloed van die lichtjes heeft al snel iets feestelijks. Heb je een schouw, kan je die versieren, met bijvoorbeeld kerstkousen waar een koek of een klein cadeautje in kunnen, lampjes, rendiertjes, pakjes, slingers, …”

Hoe decoreer je een feestelijke tafel?

Kerstversiering in tijden van Instagram: “Een boom is geen must” en andere tips

“De laatste jaren doen vooral wit en goud het heel goed, maar ook bordeaux met roze, rood en zilver kunnen heel mooi zijn. Gebruik je gewone servies, maar decoreer met leuke spulletjes in die kleuren: kaarsen, bloemetjes, kleine kerstballetjes die je per drie aan een draad hangt. Kersttakken zijn ook heel mooi op tafel: eucalyptus vind ik een hele goeie, die ruikt ook lekker, of dennentakjes. Ik ga zelf nooit voor klassieke hulst – er is niets mis mee, maar ik vind het nogal klassiek.”

Waar zoek je zelf naar trends voor Kerstmis?

“Ik begin al in september te zoeken op Instagram en Pinterest. Ik begin met trefwoorden, zoals ‘christmas’, ‘gift wrapping’, ‘table styling’, … en dan ga ik specifieker: ‘scandivian’, ‘minimal’, ‘gold’, … Vanaf het moment dat je iets leuks vind, zie je daaronder weer suggesties in dezelfde stijl. Maar ik kijk ook in de winkels: woonwinkels hebben hun kerstcollecties al vanaf half oktober, dan kan je de trends al zien. En soms vind je inspiratie op onverwachte plekken, zoals in etalages van kleine winkeltjes.”

Welke versiering doet het goed op Instagram?

“Qua tafelstyling: leg je bestekje op een servet, hang er een juten touwtje rond en maak een labeltje met een naam erop van kraftpapier. Steek er nog een takje eucalyptus tussen: iedereen vindt dat geweldig.”

En hoe pakken we de cadeautjes fotogeniek in?

“Less is more qua kleur: veel cadeautjes worden ingepakt met kraftpapier, daar kan je subtiele toetsen aan toevoegen, een beetje washi tape, stempels, stickers, een klein suikerstokje, pomponnetjes, …”

 

details details details ?? #instainterieurboek #giftwrapping

Een bericht gedeeld door Anne-Catherine Gerets (@annecatherine_cloclo) op

Wat kan je doen als je een heel klein budget hebt?

“Dan maak je je versiering gewoon zelf! Weet je nog, die pomponnetjes die je vroeger maakte in de lagere school? Daar heb je enkel een stukje karton, een oude bol wol en een schaar voor nodig. Die kleine pomponnetjes kan je op tafel leggen, aan cadeautjes hangen of je huis mee versieren.”

Kerstversiering in tijden van Instagram: “Een boom is geen must” en andere tips

‘ Insta interieur’ van Anne-Catherine Gerets is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24.99 euro. Meer interieurinspiratie van Anne Catherine vind je op www.cloclo.be of via Instagram: @annecatherine_cloclo.

Lees meer over Kerstmis