Chaos op Limburgse wegen door sneeuwval

Print
Genk / Houthalen-Helchteren / Lommel -

De sneeuwval veroorzaakt op verschillende plaatsen in Limburg en bij uitbreiding het hele land voor heel wat verkeersproblemen. Zo is de brug over de snelweg in Houthalen geblokkeerd door vrachtwagens die niet meer omhoog geraken en is de oprit van de Noord-Zuidverbinding in Lommel momenteel volledig versperd. Alle Brusselse tunnels zijn afgesloten en ook De Lijn en het luchtverkeer ondervinden grote hinder.

In het hele land stond vanochtend meer dan 1.000 km file. Op de Vlaamse snelwegen stond er iets voor 11 uur 631 kilometer file. Het globale plaatje voor heel België kwam uit op 1.280 kilometer file, zo meldde Touring Mobilis. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum worden hier en daar ook op- en afritten afgesloten, en is het uitkijken op hellingen. Vanwege problemen door gladheid aan de uitritten zijn alle Brusselse tunnels afgesloten voor het verkeer, meldt Brussel Mobiliteit.

De filebarometer wisselt maandagvoormiddag zeer snel, en dat heeft alles te maken met de sneeuw en de weggebruikers die hun rijstijl aanpassen, trager rijden en meer remmen. “Je kunt niet van files als dusdanig spreken”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Er zijn wel heel veel vertragingen.”

Op de E313 vanuit Antwerpen richting Lummen zorgde een ongeval omstreeks 11 uur voor nog zwaardere verkeershinder dan sowieso al het geval was door de sneeuwval. Ter hoogte van Herentals-Industrie was een vrachtwagen beginnen slippen en in schaar komen te staan. De snelweg was er volgens het Vlaams Verkeerscentrum volledig versperd. In de andere richting stond een kijkfile.

Het KMI hanteert code oranje en waarschuwde iedereen om verplaatsingen na 8 uur uit te stellen indien mogelijk. Er wordt zo’n 10 cm sneeuw verwacht, in West- en Oost-Vlaanderen zelfs nog meer.

LEES OOK: Met deze tips rij je veiliger door de sneeuw

Limburgse bruggen versperd

Ook in Limburg heeft het opnieuw gesneeuwd. Dat zorgt voor het wat verkeersproblemen. Op de Genkse hoofdwegen Europalaan, Westerring en Oosterring is er stilstaand tot stapvoets verkeer.

In het centrum van Genk werd de Burgemeester G. Bijnenslaan achter Shopping 1 door de politie een tijdlang afgesloten uit voorzorg, maar die is ondertussen weer open.

Chaos op Limburgse wegen door sneeuwval
In Bree ligt intussen meer dan 5 cm sneeuw. Foto: HBvL

In Genk gebeurde eerder vanochtend al een zwaar verkeersongeval. Een auto kwam tegen de pîjler van een brug terecht. Een van de inzittenden werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Op de Genkse Westerring waren er een tijd lang problemen met vrachtwagens die de brug over de E314 niet meer opgeraakten. De brug was een tijdlang versperd, maar ging rond 11.45 uur weer open.

Ook in Houthalen zijn er problemen met vrachtwagens. De brug van de N74 is geblokkeerd door vrachtwagens die de brug niet meer opraken.

Chaos op Limburgse wegen door sneeuwval
Vrachtwagens stonden vast op de brug van de N74 in Houthalen. Foto: Toro

De oprit van de Noord-Zuidverbinding is in Lommel helemaal versperd. Ook daar zorgt de sneeuwval ervoor dat vrachtwagens niet meer vooruit geraken.

Chaos op Limburgse wegen door sneeuwval
De oprit in Lommel is voorlopig versperd. Foto: HBvL

In Lommel werd de ‘Toeristische weg, park der lage kempen’ volledig afgesloten voor alle verkeer. Door de dikke laag sneeuw op de kruinen van de bomen kunnen die afbreken.

Bij de firma Aegten in Meeuwen schuiven intussen volop vrachtwagens aan om strooizout op te halen.

Chaos op Limburgse wegen door sneeuwval
Het is aanschuiven bij Aegten in Meeuwen. Foto: RDr

Luchtverkeer en openbaar vervoer verstoord

Openbaar vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt ook grote hinder door de winterse weersomstandigheden. Bussen en trams rijden nog, maar met grote vertragingen en eventueel omleidingen.

Ook het luchthavenverkeer is verstoord. Brussels Airport raadt reizigers af naar de luchthaven te komen tot nader order. Al heel wat gestrandde passagiers wachten betere weersomstandigheden af. Zowel aankomende vluchten als vertrekkende vluchten lopen namelijk grote vertragingen op. Al zo’n 90 vluchten zijn vertraagd en 50 andere vluchten geannuleerd. Teams van de luchthaven zijn bezig met het ijsvrij maken van de vliegtuigen, maar de zichtbaarheid blijft slecht. Ook de runways worden met spoed vrijgemaakt zodat vluchten alsnog kunnen vertrekken.

Winterteam geactiveerd

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie hebben ondertussen het winterteam geactiveerd. Alle partners zijn samengekomen om de situatie op de weg en de concrete acties op het terrein goed te kunnen opvolgen.

Op de VAB-Alarmcentrale worden momenteel al 64% meer oproepen geregistreerd dan op een gemiddelde maandagochtend. Vanochtend waren het vooral batterij- en startproblemen waarvoor de oproepen binnenkwamen, maar met de sneeuw die zal vallen verwacht VAB dat de komende uren het aantal ongevallen zal toenemen. VAB heeft extra wegenwachters ingezet en heeft ook nog personeel stand-by staan om de drukte op te vangen op de alarmcentrale.

Voetbalwedstrijden afgelast

De nieuwe sneeuw op maandag heeft ook gevolgen voor de voetbalwedstrijden. Er is een algemene afgelasting in nationale: onder meer de belofenwedstrijden van de eersteklassers van vanavond kunnen zo niet doorgaan.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio