"Of het de drukste dag van het jaar is op de Vlaamse snelwegen? Uiteraard!"

Print

Het is volop aan het sneeuwen in Vlaanderen. “Stel verplaatsingen na 8 uur uit”, waarschuwen het KMI en het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Er staat rond 11 uur nog meer dan 600 kilometer op de Vlaamse snelwegen. "Of het de drukste dag van het jaar is op de Vlaamse snelwegen? Uiteraard! Kan het anders met deze moeizame omstandigheden", meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

LEES OOK. Met deze tips rij je veiliger door de sneeuw

In de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Brussel wordt tot 10 cm sneeuw verwacht. In West- en Oost-Vlaanderen wordt dit waarschijnlijk nog meer, aldus het KMI dat code oranje hanteert, een waarschuwing voor uitgebreide gladheid op de grond, vanaf 8 tot 21 uur.

In Henegouwen, het centrum en de Kempen kan de sneeuw tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw of regen. Op het einde van de namiddag en vanavond verplaatst de sneeuwzone zich naar het oosten van het land, maar ze zwakt af, aldus het KMI.

Foto: KMI

Gladde wegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwde al voor problemen op de weg. Omstreeks 11 uur stond er nog meer dan 600km file op de snelwegen. In het hele land staat meer dan 1.200 kilometer file en traagrijdend verkeer. Het gaat om het aantal kilometer snelweg waar momenteel trager gereden wordt dan 50 kilometer per uur.

Ook de op- en afritten kunnen er gevaarlijk bijliggen. “De strooidiensten volgen de situatie nauwgezet op en staan klaar om uit te rijden waar en wanneer nodig. Door de smeltende sneeuw is de kans groot dat het preventief gestrooide zout zal wegspoelen waardoor er tijdelijk gladde wegen kunnen ontstaan”, aldus AWV. 

Het agentschap raadt weggebruikers aan om verplaatsingen na 8 uur, indien mogelijk uit te stellen. “Wie toch de baan op moet, vragen we zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen”, luidt het.

De situatie op de Antwerpse Ring omstreeks 8.30 uur. Foto: BFM

 

 

Wegen en Verkeer strooide deze winter al 5.800 ton smeltmiddelen op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

Komende dagen

Dinsdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien van smeltende sneeuw of lokaal sneeuw in Laag-België en sneeuw in de Ardennen. We krijgen maxima van 1 graad in de Hoge Venen tot 5 graden aan de kust. Er waait een overwegend matige westenwind, aan zee eerst uit noordwest.

Woensdag is het eerst nog droog met eventueel enkele opklaringen. Vanaf het westen neemt de bewolking verder toe en in de loop van de dag gaat het regenen. In de Ardennen kan de neerslag winters zijn. De maxima liggen tussen 3 en 8 graden. Er waait een stevige wind uit zuidelijke richtingen.

Donderdag verwachten we perioden van regen of buien. In de Ardennen heeft de neerslag een winters karakter. Het blijft winderig en de maxima schommelen tussen 2 en 7 graden.

Vrijdag is het wisselvallig met nog een paar buien, op de hoogten nog steeds met winters karakter. We halen maxima in het centrum rond 5 graden.

Tijdens het weekend wordt het mogelijk droger en komen er meer opklaringen. De maxima liggen in het centrum rond 4 of 5 graden en in vele streken krijgen we lichte nachtvorst.