Een kwart ronde en toen was de Druivencross voorbij: Van der Poel rijdt de tegenstand kapot in Overijse

Print
Een kwart ronde en toen was de Druivencross voorbij: Van der Poel rijdt de tegenstand kapot in Overijse

Foto: BELGA

Het is alweer een feestelijk weekend voor Mathieu van der Poel. De Europese kampioen won na zaterdag in Essen ook zondag in Overijse. Van der Poel had, zonder onder andere Wout van Aert, Laurens Sweeck en Toon Aerts, geen genade voor de tegenstand en reed al in de eerste ronde iedereen uit het wiel op weg naar seizoenszege nummer 17.

Herbeleef de volledige cross in Overijse hier!

Van der Poel dook als eerste het modderige parcours van Overijse in. Door de sneeuw was het gevaarlijk glad en het was heen en weer glijden van bij de start. Quinten Hermans en de Amerikaanse kampioen Stephen Hyde hielden even de schijn hoog dat het een spannende cross kon worden, tot Hermans onderuit ging. In een bochtig stukje bergop was Van der Poel de enige die tot boven reed, de rest moest voet aan grond zetten. Dat was ook het geval bij een volgende steile helling, toen Klaas Vantornout het pak ophield.

Conclusie: cross voorbij na een kwart van de eerste ronde. Van der Poel had bij het ingaan van de tweede ronde al een geruststellende voorsprong. De rest reed dus voor een podiumplaats in het ijskoude Overijse. Eli Iserbyt leek een goede dag te hebben en nam een kleine voorsprong met Hermans. Corné van Kessel, Klaas Vantornout, Tim Merlier, Tom Meeusen en Kevin Pauwels volgden iets verder.

Trainingstocht

Van der Poel leek er een zware trainingstocht van te maken en zocht ondanks zijn voorsprong regelmatig zijn limieten op. De Nederlander bleef gas geven en dus liep de achterstand van de grote groep achtervolgers op. Na drie ronden bedroeg die al meer dan een halve minuut. De achtervolgers hadden overigens geluk toen een toeschouwer die wilde oversteken zich maar net van het parcours kon reppenvoor Vantornout en co eraan kwamen.

Het was niet de dag van Hermans, die opnieuw wegslipte in de modder. Hij hield daardoor Meeusen en de rest van de groep achter Van der Poel alweer op. Meeusen voelde daarna zijn moment gekomen en trok de groep uit elkaar met Iserbyt in zijn wiel. Vantornout bekeek het vanop een kleine afstand. Van der Poel ging dan wat meer op reserve rijden en de voorsprong stabiliseerde rond de halve minuut.

Enerverende strijd

Elk nadeel heeft zijn voordeel. De spanning om de zege was snel weg, maar de strijd om het podium was wel leuk om volgen. Meeusen voelde zich in zijn sas en sloeg een kloof met Iserbyt. Van Kessel kon met nog twee ronden voor de boeg aansluiten, terwijl Pauwels aan de rekker hing en Vantornout leek te kraken in het gezelschap van Jens Adams.

Van der Poel gaf in de laatste twee ronden niets weg van zijn voorsprong en soleerde zo naar zijn zeventiende zege van het seizoen. Op 21 crossen, indrukwekkend. Pauwels en Adams mengden zich in de strijd om plekken twee en drie. Iserbyt toonde zich met zijn agressieve stijl maar zag na een foutje een podiumplaats in rook opgaan. Meeusen leek tweede te gaan worden maar reed lek en zag Van Kessel nog passeren. Adams was een goede vierde.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Corné van Kessel

3. Tom Meeusen

4. Jens Adams

5. Eli Iserbyt