Knappe ereplaatsen voor Belgische mannen op EK veldlopen, vrouwen kunnen verwachtingen niet inlossen

Print
Knappe ereplaatsen voor Belgische mannen op EK veldlopen, vrouwen kunnen verwachtingen niet inlossen

Foto: BELGA

Soufiane Bouchikhi en Lander Tijtgat zijn op het EK veldlopen in het Slowaakse Samorin knap als vijfde en dertiende geëindigd. De titel ging naar de Turk Kaan Kigen Ozbilen, voor de Spanjaard Adel Mechaal en de Brit Andrew Butchart.

Zowel Bouchikhi als Tijtgat kozen ervoor om hard van start te gaan. Doorheen de 10,2 km lange wedstrijd bleven ze de hele tijd voorin meedoen, en zetten beiden hun sterkste resultaat tot op heden neer. Dat ze na die stevige start nauwelijks terrein moesten prijsgeven tussen het internationale topgeweld, mag toch een kleine verrassing genoemd worden.

Bouchikhi streed nog voor wat hij waard was en leek in de slotronde zelfs terug in de strijd om de medailles terecht te komen, maar kreeg het in de laatste hectometers nog zwaar. Tijtgat, die een maand geleden in Mol op zijn 34e zijn comeback maakte na liefst vier jaar inactiviteit door blessureleed, hield prima stand. Hij werd in het allerbeste geval rond plaats 20 verwacht, maar deed dus nog eens zeven plaatsen beter dan dat.

Knappe ereplaatsen voor Belgische mannen op EK veldlopen, vrouwen kunnen verwachtingen niet inlossen
Foto: BELGA

Belgische vrouwen kunnen verwachtingen niet inlossen

De Belgische vrouwen hebben de verwachtingen niet kunnen inlossen. Imana Truyers was 44e, Hanna Vandenbussche 61e. De titel was voor de Turkse titelverdedigster Yasemin Can, voor de Zweedse Meraf Bahta en de Noorse Karoline Grovdal.

Al heel snel was duidelijk dat Truyers en Vandenbussche niet in het stuk zouden voorkomen. Zij die er op voorhand openlijk aan twijfelden dat ze de top twintig zouden halen, die als maatstaf voor de selectie werd gehanteerd, kregen gelijk. Na een val in de voorlaatste ronde kon Truyers wel standhouden op de positie die ze voor haar val al had ingenomen, maar opschuiven zat er voor onze landgenotes ondanks een niet al te snelle start niet in. Vandenbussche was zelfs zo ontgoocheld dat ze weigerde de verzamelde pers te woord te staan. Omdat de Turkse winnares pas op late leeftijd van de Keniaanse naar de Turkse nationaliteit overschakelde en nog altijd in Kenia woont, moest ze net als de voorbije jaren wat boegeroep dulden.

Met plaats 44 werd het EK veldlopen in Slowakije een ontgoocheling voor Imana Truyers. De Limburgse was vooral onder de indruk van het niveau, en vond niet dat ze zichzelf iets te verwijten had. “Het niveau van de Europese top twintig ligt veel hoger dan ik had verwacht”, aldus Truyers. “Ik liep al snel tegen mijn limiet aan, en door de grote vermoeidheid ben ik in de voorlaatste ronde gevallen. Daardoor was de groep weer wat verder gaan lopen. Het tempo lag enorm hoog vandaag. Eigenlijk moet ik nu eerlijk toegeven dat het niveau bij ons in de CrossCup echt peanuts is.” Ze liep in het verleden al enkele kampioenschappen in de jeugdreeksen, maar het was haar eerste keer bij de elite.

In het slot kon Truyers zich nog wat herpakken. “Na mijn val moest ik 300m gas terugnemen, omdat ik uit het ritme was. Daarna heb ik er nog uitgehaald wat er nog inzat, en nog wat atletes opgeraapt. Ik ben fier dat ik ondanks alles ben blijven vechten.”

LEES OOK: Zilver voor Belgische beloften op EK veldlopen