© Photo News

Thiam na winst Gouden Spike: “Europees record volgend seizoen haalbaar”

“Deze erkenning is leuk, maar prestaties op de piste zijn belangrijker”, reageerde Nafi Thiam, nadat ze zaterdag in Sint-Truiden voor het vijfde jaar op rij de Gouden Spike mocht ontvangen.

sdv

De 23-jarige Naamse, in 2016 olympisch kampioene, kroonde zich dit jaar in Belgrado tot Europees kampioene op de vijfkamp en in Londen tot wereldkampioene op de zevenkamp. In mei overschreed ze in Götzis als vierde atlete in de geschiedenis de magische grens van 7.000 punten. Eind november werd Thiam bovendien door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Wereldatlete van het Jaar. Een primeur, nooit eerder won een Belg die trofee.

Thiam zelf vindt haar prestaties belangrijker dan de prijzen die ze achteraf wint. “Als ik aan mijn seizoen denk, dan denk ik aan mijn prestaties op de piste. Dat is voor elke atleet het belangrijkste. Het is voor die prestaties dat we werken. Deze erkenning is natuurlijk wel leuk, maar het blijft ondergeschikt aan de sportieve prestaties tijdens het seizoen.”

Eén moment kiezen dat er bovenuit stak dit seizoen vindt Thiam moeilijk. “Het is niet gemakkelijk om een mooiste moment uit het afgelopen seizoen te kiezen, ik profiteer van elk moment. De Gouden Spike is dan ook een mooie bevestiging van mijn atletiekseizoen.”

Ook volgend seizoen wordt er één om naar uit te kijken. “Ik ben niet ver meer verwijderd van het Europese record”, klinkt het. “Ik moet nog enkele punten halen, dus ik denk wel dat dat haalbaar zal zijn. Het wereldrecord breken is wel wat moeilijker.”

Het Europees record is sinds 2007 in handen van de Zweedse Carolina Klüft, met 7032 punten. Het persoonlijke record van Thiam bedraag 7013 punten.

Haar trainer Roger Lespagnard is naar eigen zeggen “heel tevreden”. “Ik hoop nu alleen maar dat het volgend jaar nog beter wordt.”

Milanov ondanks teleurstelling WK: “beste jaar qua resultaten”

Discuswerper Philip Milanov, heeft voor de tweede keer een Gouden Spike gewonnen bij de mannen. Zijn eerste gouden trofee won hij in 2015. Milanov is “heel tevreden over zijn constante seizoen”. “Het is één van mijn betere jaren, neen het beste jaar eigenlijk qua resultaten”, aldus de 26-jarige Bruggeling. “Die Gouden Spike is dus een mooie bevestiging, maar ook een grote motivatie voor mij.”

Milanov stelde op het WK teleur met een veertiende plaats en uitschakeling in de kwalificaties, maar toonde zich doorheen het jaar wel regelmatig. Uiteindelijk beëindigde hij het eindklassement van de Diamond League als vierde, voldoende voor een tweede Gouden Spike. Milanov kijkt met een positieve blik terug op dit seizoen. “De overwinning in Shanghai was heel leuk. Natuurlijk heeft het EK een beetje teleurgesteld, dat gebeurt. Maar over het algemeen ben ik zeker tevreden.”

Philip Milanov combineert de topsport met zijn studies ‘digital arts and entertainment’. “Ik deel mijn jaar in twee en dat valt goed mee. Het is een studie die meer gericht is op het praktijkgedeelte met 3D en animatie enzo. Ik vind het heel tof om dat te kunnen combineren met atletiek.”

De winter heeft minder te bieden voor discuswerpers, daarom overbrugt Milanov deze periode met kracht- en loopoefeningen. “Ik ga sowieso al op stage voor drie weken, naar de warmte toe. Ik kan nog blijven discuswerpen in de winter, behalve dan wanneer het sneeuwt. Maar momenteel zijn het toch vooral fysieke oefeningen zoals lopen en krachttrainingen die me moeten opkrikken voor het volgende seizoen.”

Milanov’s vader en coach, Emil Milanov, is ontzettend trots op zijn zoon. “Als ik met mijn rechteroog kijk, dan zie ik mijn zoon. Met mijn linkeroog zie ik een atleet. En als ik ze beiden opendoe, dan zie ik een hele goede vriend.”

Wat het volgende seizoen betreft blijven Milanov en zijn vader/coach mysterieus. “Ik kan nog niets concreet zeggen, maar zoals Philip altijd zegt: onze doelen zijn alle competities.”