Paardenverzorgers riskeren leven om wel 500 dieren van vlammen te redden

Print

Door de enorme brand die al dagen het zuiden van de Amerikaanse staat Califorië teistert, moesten al meer dan 200 000 mensen worden geëvacueerd. Maar ook dieren moeten vechten tegen de vlammen, zoals in deze paardenrenstal in Bonsall. In de video zie je hoe Leo Tapia, een medewerker van de San Luis Rey Downs Training Facility zoveel mogelijk paarden probeert te redden. De arme dieren weten niet wat hen overkomt en rennen in paniek voor hun leven…

Samen met zijn collega’s waagde Leo Tapia zijn leven door de paarden te bevrijden. Die evacuatie begon donderdag, uit voorzorg om dat het vuur steeds dichter bij het paardencomplex kwam. Maar toen felle wind het vuur nog aanwakkerde, ging het plots snel en veranderde de situatie snel in chaos.

Het paardentrainingscentrum waar Leo werkt, is vrij groot. Er zijn 8 stallen, met wel 500 paarden. De dieren konden niet allemaal worden gered. Minstens 30 van hen kwamen om in de vlammen. De bedoeling was om de paarden naar een trainingsbaan te loodsen, buiten het bereik van de vlammen. Maar dat lukte niet: “Er was zoveel rook, we konden soms nauwelijks iets zien. In sommige stallen werden snel de deuren opengezet, om de schichtige paarden de kans te geven te vluchten. Zij zwerven nu rond.” Aldus paardentrainer Dan Durham.

Leo Tapia zelf kwam er goed vanaf, al zou hij volgens sommige bronnen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op de beelden is te horen hoe hij erg moet hoesten en bevangen raakt door de rook. Een collega van hem wordt in een kunstmatige coma gehouden, nadat ze derdegraads brandwonden opliep bij de reddingsactie voor de paarden.