Food

Kerstkoken met Roger van Damme: “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk”

Print
Kerstkoken met Roger van Damme: “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk”

Foto: Niels Nuyts

De sint heeft nog maar net zijn rug gekeerd of de feestdagen zijn al begonnen voor chefs Roger van Damme, Dominique Persoone en Peppe Giacomazza . Voor het nieuwe njam!-programma ‘De Chalet’ logeerden ze vijf dagen in de Belgische Ardennen en maakten ze hun fijnste gerechten klaar. Wij schotelden de drie chefs onze eindejaarsvraagjes voor. Vandaag: Roger van Damme.

Vijf dagen in een chalet met drie chefs, wat heb je daarvan onthouden?

”Kijk, zegt dit genoeg?” (toont een filmpje van collega-kok Peppe, snurkend op de zetel).“Nee, serieus, het was top. We hebben hele fijne dingen klaargemaakt, gezellig met een uiensoepje voor het haardvuur gezeten, wedstrijdje gehouden wie de mooiste dessertpizza kon maken, ... Eén van de leukste avonden was de wildavond, toen hebben we na de opnames, om tien uur, nog wild klaargemaakt voor de hele crew. We zijn helemaal los gegaan: reebok, everzwijn, hertekalf - fantastisch!”

Kook jij zelf met Kerstmis?

“Ik gebruik het vooral als moment om inspiratie op te doen en heel België te doorkruisen om lekkere dingen te halen. Ik rijd naar Waterloo om patisserie bij Marc Ducobu, daar neem ik een kerststronk en een appeltaartje mee, op de terugweg stop ik bij Rob om te kijken of hij nog boter heeft, ik haal aardappeltjes bij Peppe. We zijn met z’n twaalf met kerst, als je dan een kalkoen op tafel kan zetten en die lekker kan delen met elkaar, is dat genoeg. Ik ga de bordjes niet mooi opmaken, dat doe ik al een heel jaar.”

Lees ook: kerstoken met Dominique Persoone: "Overdrijf gerust, maar op één voorwaarde"

Kerstkoken met Roger van Damme: “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk”

Wat is de meest gemaakte fout die je kan maken als je gasten ontvangt?

“Het jezelf te moeilijk maken: te veel ingrediënten halen, te veel willen doen. Oefen van tevoren wat je wil maken en hou het bij de klassieke keuken: met een kip of een kalkoen kan je niet veel verkeerd doen. Af en toe met boter arroseren en af en toe in de aardappelen roeren, dat is niet zo moeilijk. Als je zelf wil genieten, moet je zoiets maken. Als je om elf uur wil verschijnen om te kijken hoe het met de gasten is geweest, moet je vooral een hele avond in de keuken staan;”

Kerstkoken met Roger van Damme: “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk”

Welke kerst is jou altijd bijgebleven?

“Dan moeten we terug naar 1984, toen was ik nog dj. Soms moest ik met kerst al eens draaien en dan ging de discotheek pas open om 1 uur ’s nachts. En toen ben ik mijn set begonnen met ‘Band Aid’, de eerste tonen begonnen en iedereen ging los. Geweldig was dat”.

Op naar 2018, maar wat was jouw hoogtepunt van het bijna voorbije jaar?

”Ik heb een heel lekker diner gehad bij Cuchara, bij Jan (Tournier, voormalig werknemer van van Damme, red). Als je iemand die vijf jaar bij je gewerkt heeft, dingen ziet maken waarvan je denkt: “Dàt recept zou ik willen hebben”, dat doet je toch iets. En ik heb heel lekker gegeten bij Peter Goossens - als je daar een keer kan gaan eten, is dat toch altijd ene hoogtepunt van het jaar - hij blijft the top of the top. En op professioneel vlak was het natuurlijk de ‘best pastry chef’-award, dat moet nog altijd een beetje doordringen denk ik.

De Chalet – vanaf 8 december, elke vrijdag om 17u15 & 23u15 op njam!

Niet te missen