Wonen

Met deze simpele trucs branden je kaarsen langer

Print
Met deze simpele trucs branden je kaarsen langer

Foto: Shutterstock

Als de dagen kouder, korter en donkerder worden, steken we thuis graag een kaarsje aan. Er bestaan enkele simpele trucs die op elke verpakking van je nieuwe luxekaars zouden moeten staan omdat ze ervoor zorgen dat je kaars veel langer meegaat.

De lont aansteken, even laten branden en voor het slapen gaan weer uitblazen, meer aandacht geven we onze kaarsen meestal niet. Toch zijn er een paar simpele trucs die de brandtijd van je kaars kunnen verlengen. Independent vroeg enkele tips aan Julie Bonin, commercial manager van Dipyque in Parijs, een winkel die rond de feestdagen heel veel luxekaarsen verkoopt.

1. Laat je kaars meteen twee uur branden

Heb je een nieuwe kaars gekocht, wees er dan in het begin niet te zuinig mee en laat ze zeker twee uur goed branden. Zo brandt de toplaag mooi in zijn geheel weg en ontstaat er geen diepe kuil waarin je lont bijna dreigt weg te zakken.

2. Knip de lont korter

Hoe meer de kaars opgebrand is, hoe langer de lont wordt. En een langere lont zorgt ervoor dat je kaars sneller opbrandt. Knip de lont elke keer dat je je kaars brandt, wat bij. Het zal er ook voor zorgen dat je glazen kaarsenhouder niet zwart wordt of oververhit geraakt.  
3. Zorg dat de lont mooi in het midden blijft zitten

Is dat niet meer het geval, duw de lont dan weer even naar het midden nadat je de kaars hebt uitgeblazen. 

4. Kies een tochtvrije plek

Dat je je kaarsen beter niet in de buurt van de airco, ramen, deuren, kachels of een ventilator plaatst, spreekt voor zich. Wakkerende vlammen zijn niet goed voor de lont en zorgen voor zwarte vlekken op je kaarshouder en zelfs je muren. 

5. Hou je kaarsen stofvrij

Gebruik je ze nog niet, laat je nieuwe kaarsen dan nog even in de kast staan. En zie je stof op je kaars liggen, neem het dan even weg met een vochtige doek voor je de lont aansteekt. 

 

 

Niet te missen