Amerikaans Olympisch Comité zet in op veiligheid op Winterspelen, maar twijfelt niet over deelname

Print
Amerikaans Olympisch Comité zet in op veiligheid op Winterspelen, maar twijfelt niet over deelname

Foto: BELGAIMAGE

Voor het Amerikaans Olympisch comité (USOC) komt de veiligheid van de Amerikaanse atleten tijdens de Winterspelen in Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari 2018) op de eerste plaats. Dat heeft het USOC donderdag verklaard, nadat spanningen tussen de Verenigde staten en Noord-Korea de afgelopen maanden legio zijn. Twijfels over deelname van het Amerikaanse team zijn er vooralsnog niet.

Woensdag had de Amerikaanse ambassadrice van de Verenigde Naties, Nikki Haley, nog laten uitschijnen dat de VS mogelijk niet zou deelnemen aan de Winterspelen. Maar het USOC spreekt dat daags nadien dus tegen.

Sarah Huckabee Sanders, woordvoerster van Witte Huis, liet donderdag via Twitter weten dat er geen twijfel bestaat over Amerikaanse deelname. “De VS kijkt ernaar uit om deel te nemen aan de Winterspelen in Zuid-Korea”, luidde het. “De bescherming van Amerikaanse burgers is onze prioriteit en we staan zij aan zij met de Zuid-Koreanen en andere naties om de veiligheid te garanderen.”

Gaststad Pyeongchang ligt op tachtig kilometer van de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Noord-Korea voert de laatste maanden regelmatig kernproeven uit. Dit tot grote ergernis van de Amerikaanse president Donald Trump, die meermaals zijn ongenoegen uitte op zijn gekende onverbloemde wijze.