Brussel geschrapt als gaststad van EK 2020 maar “Eurostadion komt er sowieso”

Print
Brussel geschrapt als gaststad van EK 2020 maar “Eurostadion komt er sowieso”

Foto: BELGA

Meeuwen-Gruitrode -

Brussel is niet langer gaststad voor het EK voetbal van 2020. Doordat er nog steeds geen bouwvergunning voor het Eurostadion op tafel ligt, verhuizen de vier matchen die hadden moeten doorgaan in de Belgische hoofdstad naar de Londense voetbaltempel Wembley. Een blamage voor ons land. De voetbalbond laat in een eerste reactie weten dat ze blijft hopen op een nieuw stadion.

Medio 2014 kreeg Brussel van de Europese voetbalbond UEFA te horen dat het vier wedstrijden van het EK voetbal 2020 zou mogen organiseren. Dat zouden de openingswedstrijd, twee groepsmatchen en een achtste finale zijn. Toen al was duidelijk dat er een stadion gebouwd zou moeten worden, maar de bouwvergunningen raakten tot op de dag van vandaag maar niet in orde.

Reden genoeg voor de UEFA om de stekker eruit te trekken, zo bleek. Het Uitvoerende Comité van de Europese voetbalbond kon niet langer wachten en besloot unaniem de vier wedstrijden die aanvankelijk toegewezen waren aan Brussel te verhuizen naar de Londense voetbaltempel Wembley. Normaal gezien zou Brussel als hoofdstad van de Europese Unie ook de openingswedstrijd mogen organiseren, maar die eer is nu weggelegd voor de Italiaanse hoofdstad Rome.

UEFA: “We konden niet blijven wachten”

“We hebben lange tijd overlegd met België, maar ze waren niet in staat ons tijdig de nodige bewijzen te bezorgen dat het stadion er zou komen”, verantwoordde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin de beslissing. “Ze hebben ons laten weten dat er tegen 31 januari een beslissing zou komen, maar konden niet beloven dat die positief zou uitvallen. Wij hebben experts geraadpleegd en die oordeelden dat het risico te groot was om op België te blijven wachten. Anders zou de termijn om nog een andere gaststad te vinden te kort worden.”

“Het internationale imago van ons Belgisch voetbal krijgt hierdoor een enorme dreun”, is Alain Courtois van het Brusselse organisatiecomité snoeihard. “De reputatieschade die we hiermee oplopen is aanzienlijk, het is een blamage voor ons Belgisch voetbal. Brussel loopt hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op vlak van hotelovernachtingen, toerisme, transport, fanzones, enzovoort.”

“Gelukkig hebben we de Tourstart in 2019, waarmee we internationaal wel aantonen dat Brussel in staat is om grote sportevenementen te organiseren”, zegt Courtois, die niet denkt dat de schrapping van gaststad Brussel het einde van het Eurostadion is. “Wij hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat de bevoegde Vlaamse ministers de omgevingsvergunning afleveren eind januari, zodat in Brussel één van de meest moderne voetbalstadions in Europa kan worden ontwikkeld.”

Ook premier Charles Michel haalde enkele dagen geleden al zwaar uit in het dossier. De eerste minister zei toen al dat de hele zaak “vanaf het begin verprutst werd door amateurs”.

Brussel geschrapt als gaststad van EK 2020 maar “Eurostadion komt er sowieso”
Foto: Ghelamco

Belgische voetbalbond blijft hopen op nieuw stadion

De beslissing van de UEFA is niet alleen slecht nieuws voor België, maar ook voor de Rode Duivels. Het betekent immers dat de Belgische nationale ploeg geen thuismatchen zal kunnen spelen op EURO 2020. “Hierdoor zullen onze supporters zich over heel Europa moeten verplaatsen”, aldus een teleurgestelde Koen De Brabander, CEO van de Belgische voetbalbond. “Wij hebben er tot op het laatste moment alles aan gedaan om bij de UEFA nog uitstel te bekomen maar we respecteren hun beslissing.”

De voetbalbond blijft wel hopen dat het nieuwe stadion er alsnog komt. “Het mislopen van Euro 2020 betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier”, maakt De Brabander zich sterk. “Wij hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen en we hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21e eeuw kan gebouwd worden.” Ook Courtois zegt “vertrouwen te hebben in een goede afloop”. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Ghelamco: “Het Eurostadion komt er”

Bouwheer Ghelamco zegt in een persbericht dat het Eurostadion er sowieso komt. “Reeds maanden waarschuwt de bouwheer van het nieuwe Eurostadium voor nodeloze administratieve vertragingen in het bouwdossier, die geleid hebben tot de bijzonder jammere beslissing vandaag. Symptomatisch is onder meer het dossier van de beruchte ‘spookweg’, een onbestaande buurtweg die drie-en-een-half jaar na het toewijzen van het dossier nog steeds niet afgeschaft raakte.”

“Als bouwheer hebben wij een harde belofte gedaan, ten opzichte van de fans van het Belgisch voetbal, van de nationale ploeg, van de stad Brussel en heel het land: een nieuwe voetbaltempel bouwen in de Europese hoofdstad. Wij zijn mensen van ons woord, en zullen er bijgevolg alles aan doen om onze verbintenis na te komen. We hebben dit in Gent gedaan voor KAA Gent, ondanks veel obstakels, de nieuwe tribune voor RAFC Antwerp en zullen dit ook doen voor RSC Anderlecht én het nationale team.”

“De KBVB bevestigde zelf reeds de permanente vraag om een nieuw stadium te bouwen, ook na de afwijzing van de UEFA. Deze expliciete vraag wordt door Ghelamco affirmatief beantwoord: het Eurostadium als project blijft overeind.”

“Het negatief signaal van de UEFA is er vooral één voor de beleidsmakers in dit land. Grote infrastructuurwerken moeten op een werkbare manier kunnen georganiseerd worden, zonder dat de verschillende beleidsniveaus van dit land constant met elkaar botsen en stokken in de wielen steken”, verwijst Ghelamco verder naar de politieke impasse.

Brussel geschrapt als gaststad van EK 2020 maar “Eurostadion komt er sowieso”
Foto: Ghelamco

Anderlecht

RSC Anderlecht maakte initieel deel uit van het project van het Eurostadion. De Brusselse recordkampioen zou er zijn nieuwe thuis vinden, maar op 17 februari 2017 stapte paars-wit uit het Eurostadion-project, omdat de club het niet eens is met de plannen van bouwheer Ghelamco.

“Objectief gezien weten we nog altijd niet of er al dan niet een nationaal stadion komt. We weten ook niet in hoeverre de eventuele gesprekken tussen RSCA en Ghelamco gevorderd zijn”, zegt burgemeester Tomas.

In 2015 leverde de gemeente Anderlecht de club een bouwvergunning af voor de uitbreiding van het Constant Vanden Stockstadion met een derde ring en een verhoogde capaciteit van 30.000 plaatsen. Onlangs liet de gemeente een studiebureau onderzoek voeren naar de mogelijkheden van de herbestemming van het stadion en de site. De uitbreiding is één van de drie opties naast twee opties waarbij rekening gehouden wordt met het vertrek van de club. Maar er is nog een hindernis. “We weten ook niet of we met de huidige eigenaren of de toekomstige eigenaren moeten praten, nu de club te koop staat. We zijn dus in afwachting”, aldus burgemeester Tomas.

Brussel geschrapt als gaststad van EK 2020 maar “Eurostadion komt er sowieso”
Foto: jhp