Juncker na overlijden Maystadt: “België verliest grote Belg en Europa een grote Europeaan”

Print
Juncker na overlijden Maystadt: “België verliest grote Belg en Europa een grote Europeaan”

Foto: EPA-EFE

“België verliest een grote Belg en Europa een grote Europeaan”, zo heeft Jean-Claude Juncker donderdag gereageerd op het overlijden van Philippe Maystadt. De voorzitter van de Europese Commissie herinnert eraan dat de overleden minister van Staat een groot deel van zijn leven aan Europa en de euro heeft gewijd.

“We hebben samen aan de zijde van Jacques Delors het avontuur van Maastricht beleefd en we deelden dezelfde ambitie voor een meer sociaal Europa, weze het als Belgisch minister van Begroting, Economische Zaken, vicepremier, minister van Financiën of partijvoorzitter”, aldus de vroegere premier en minister van Financiën van Luxemburg.

De wegen van Juncker en Maystadt kruisten elkaar ook nog vaak toen de Belg aan het hoofd van de Europese Investeringsbank kwam te staan. “Elke keer kwam ik een man met dadendrang en overtuiging tegen, wiens moed en luciditeit hem geholpen hebben om zijn ongeneesbare ziekte het hoofd te bieden”, aldus Juncker, die de Belg een “compagnon” en “inspiratiebron” noemt.